Dostupni linkovi

Darvin smenio ministarku


“Ja sam danas razgovarao sa ministrom za prosvetu i sport Ljiljane Čolić i ona me obavestila tom prilikom da podnosi ostavku na mesto ministra. Tu ostavku je uputila naravno Narodnoj skupštini Republike Srbije, polazeći od problema i teškoća koje su se pojavile u radu Ministarstva i koji su na neki način uticali ili se odražavaju na ukupna rad Vlade. Ja sam tu ostavku prihvatio.”

Premijer Srbije Vojislav Koštunica naglasio je da je ministarka Ljiljana Čolić sama podnela ostavku, a taj gest protumačio je sledećim rečima:

“Ovaj gest ministarke Čolić govori o njenoj odgovornosti. Ja bih zaista voleo da mnogi drugi koji su skloni kritikama postupe na taj način. Toga nije bilo kao što znate, o bilo kome da se radi.”

Ocenivši dosadašnji rad ministarke prosvete, Koštunica je rekao da je tu bilo mnogo poteza kojima vlada može biti zadovoljna.

“Apsolutno ni na koji način ne mogu oceniti tako rad Ministarstva i ministarke Čolić kao apsolutno neprihvatljiv. Naprotiv, suprotno. A sigurno da neke druge stvari o kojima je bilo reči o kojima se govorilo u našoj javnosti u poslednje vreme su bile razlog i za ovaj razgovor i za ostavku ministarke Čolić.

Premijer Koštunica takođe je rekao da je Vlada donela Uredbu o obrazovanju Saveta Republike Srbije za manjine, čiji je zadatak “da unapredi, zaštiti nacionalne, etničke, verske, jezičke i kulturne posrebnosti i svih nacionalnih manjina u Srbiji. Telo je sastavljeno od predstavnika Vlade Srbije. Predsednik Saveta je predsednik Vlade, a u njegovom sastavu se nalaze ministri koji su iz onih resora koji su najpozvaniji i najobavezniji da se bave pitanjem položaja nacionalnih manjina. U drugom delu ovo telo čine naravno predsednici svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji.”

Premijer Srbije ponovio je stav da je saradnja sa Haškim tribunalom državna obaveza i da nadležni organi nastavljaju potragu za optuženim generalom Ratkom Mladićem.

“Nastavili smo sve one radnje koje su dosad preduzimane da se utvrdi da li on jeste na teritoriji Srbije ili ne. Rekao bih vrlo kredibilne, vrlo široke, vrlo ozbiljne provene. Tako je bilo dosad, taj posao i te aktivnosti neće prestati.
XS
SM
MD
LG