Dostupni linkovi

Standardi su osnova stabilnog i multietničkog drustva


“Naredni period od sest meseci je odlucujuci za proces ozivljavanja standarda”, izjavio je danas u Pristini Karni Ros, koordinator UNMIKa za strategiju i standarde. Karni Ros je na kraju svog mandata izjavio da ce medjunarodna zajednica posebno pazljivo pratiti ispunjenje standarda u oblasti vladavine zakona, povratka, decentralizacije i funkcionisanja institucija, sto je neophodno ispuniti pre pocetka razgovora o konacnom statusu Kosova.

“Ta pitanja su bitna za medjunarodnu zajednicu jer predstavljaju osnovu stabilnog i multietnickog drustva. Bez napretka u tim oblastima nece biti mira i stabilnosti na Kosovu”, izjavio je Karni Ros na poslednjoj konferenciji za novinare u svojstvu korodinatora UNMIKa za standarde.

Prema njegovim recima u periodu kada ispunjenje standarda udje u glavnu fazu uspostavice se novi sistem procene. Ros kaze da ce prvu procenu standarda izvrsiti Kontakt grupa za Kosovo, koju cine predstavnici SAD, Velike Britanije, Nemacke, Italije, Francuske i Rusije, na sastanku u Njujorku krajem septembra, dok ce Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija vrsiti procenu na svaka tri meseca.

Sef UNMIKa, Soren Jesen-Petersen je odlucan da dokaze da je neophodan partnerski odnos sa kosovskim institucijama i u proceni ispunjenja standarda, kaze Ros.

“Sef UNMIKa namerava da o proceni standarda najpre razgovara sa vladom Kosova. On je ubedjen da treba da ojacamo partnerstvo u implementaciji standarda”, kaze Karni Ros.

Neophodnost saradnje u sprovodjenju i proceni standarda istice i Zenun Pajaziti, sef kancelarije za vezu vlade Kosova sa UNMIKom:

“Radicemo na sprovodenju svih standarda, jer obaveze iz plana za implementaciju nismo preuzeli samo zbog roka koji nam je dat, odnosno da 2005. godine pocnu pregovori o konacnom statusu Kosova. Jednostavno od velike je vaznosti da se radi na unapredjenju zivota i boljem funkcionisanju institucija”, kaze Pajaziti.

Dosadasnji koordinator UNMIKa za stanmdarde Karni Ros, koga ce zameniti britanska zvanicnica Sara Mekintos, izjavio je da je naredni polugodisnji period odlucujuci za proces ispunjenja standarda.
“Lideri, izabrani na parlamentarnim izborima u oktobru, treba da budu potpuno privrzeni ispunjenju standarda”, porucio je Ros.
XS
SM
MD
LG