Dostupni linkovi

Da li je čovek nastao od majmuna?


Poređenjem uvođenja stranog jezika u prvi razred osnovne škole sa mimoilaženjem sa srećom jedina izreka kaže “Nemoj da trčiš suviše brzo da ne bi prestigao sreću”, odlukom da predmet “Od igračke do računara” više ne bude izborni već fakultativni pošto iz zdravstvenih razloga nije dobro da se deca od sedam godina zrače putm računara, pa do izbacivanja Darvinove teorije iz udžbenika za osmi razred sve dok se ravnopravno ne bude učila i ona po kojoj je Bog stvorio čoveka i ceo svet, ministarka prosvete u Vladi Srbije Ljiljana Čolić, koja inače veruje da svaki ministar treba da ostavi pečat o svom radu, svakako je to postigla. Sve drugo u pogledu njenih odluka propraćenih neverovantim objašnjenjima je diskutabilno i predmet kritičkog reagovanja javnosti. Najviše prašine ipak podigla je Darvinova teorija nakon čega su usledili i brojni zahtevi za smenom ministarke prosvete. Hoće li Vlada Srbije raspravljati o tome da li je Ljiljana Čolić pravi izbor za ministra prosvete, neizvesno je. Vlada se, osim vraćanja Darvinove teorije u udžbenike, nije oglašavala, ali pojedini članovi Kabineta Vojislava Koštunice već su izneli svoje mišljenje. Mlađan Dinkić, ministar finansija:

“Ja ne odobravam uopšte ove poslednje postupke ministarke prosvete. Međutim to je pitanje za premijera Koštunicu i očekujem da će svakako on reagovati.”

Međutim, da ministarka prosvete neće ostati bez podrške u Vladi, pokazao je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, koji je i sam vrlo često kritikovan u javnosti zbog pojedinih nastupa.

“Ne, ministarka ne treba da podnese ostavku. Ja sam čovek vernik. Nigde pročitao nisam da je čovek postao od majmuna i zato čestitam ministarki na onoj izjavi. Ono što kaže moj patrijarh, što kažu moje vladike, ono što nas je učio Sveti Sava, za mene je svetinja.”

Sama ministarka Čolić je poslednjih dana nedostupna za novinare, a do novinara iz njenog kabineta stižu uglavnom istovetan odgovor da ima jako puno posla. Ni neke od njenih stranačkih kolega iz Vlade sa kojima smo pokušali da razgovaramo nismo uspeli da kontaktiramo. A u Demokratskoj stranci Srbije iz koje dolazi ministarka prosvete uputili su nas na Vladu i premijera Vojislava Koštunicu. Andreja Mladenović, portparol DSS:

“Sve informacije o kadrovskim rešenjima unutar vlade, znači i onim resornim ministarstvima koja su popunjena i ona koja nisu trenutno popunjena, mislim na Ministarstvo privrede, mogu se dobiti na sutrašnjoj konferenciji republičke vlade. To je redovna konferencija za štampu na kojoj će sam predsednik Vlade odgovoriti na ta pitanja da li će biti bilo kakvih kadrovskih pomeranja unutar same vlade.”

Ministarki prosvete nakon pojedinih njenih poteza prebacivano je da je nestručna, da svoja verska ubeđenja stavlja u istu ravan sa naukom, te da je reč o vraćanju u srednji vek. Sociolog kulture Ratko Božović ocenjuje za naš program, podsećajući da je od samog početka novo ministarstvo prosvete pokazalo tendenciju da poništi sve što je uradilo prethodno, da je napravljena atmosfeta negacije onog što je drugačije, što je drugost, što nije ja.

“Ovde je, čini se, bio problem da se na čelu našla ličnost koja nije velikog formata, a mogla se valjda u Srbiji naći ličnost koja ima malo viši i superiorniji format pa onda ne bi bilo tog gloženja između ličnog uverenja i lične stranputice i nekakvog znanja ili saznanja. Kad je u pitanju prostor nauke, prostor opredeljenja te vrste nisu važna samo uverenja pa čak nisu ni lična uverenja nego znanje. Tako da je to jedno složeno pitanje koje se tiče našeg veliko strančarenja. Naše strančarenje se sadrži u tome da jedna stranka ponišo ono što je učinila prethodna, makar i to poništavanje nemalo veze čak ni sa zdravom pameću.”

Dakle, treba li Ljiljana Čolić da podnese ostavku? Svetlana Lukić, novinarka Radija B92 kaže da bi pitanje da li ministarka koja je dekretom ukinula Darvinovu teoriju i koja tako otvoreno i arogantno favorizuje veronauku u odnosu na građansko vaspitanje treba da podnese ostavku bilo potpuno suvišno u svakoj pristojnijoj zemlji jer bi nju ili priisak javnosti ili premijer prinudili da podnese ostavku.

“Šta je uradila naša Vlada? Potpredsednik vlade gospodin Miroljub Labus na predizbornim mitinzima za lokalni izborie sprda sa ministarkom odnosno njenim odlukama, a predsednik Vlade, dakle legalista, dekretom u roku od 24 sata poništava odluku ministarke koja je, da se podsetimo, upravo iz njegove stranke. ovo je još jedna u nizu, moram da kažem budalaština na koje smo navikli od ove vlade ili da budem preciznija od Demokratske stranke Srbije. Međutim, ono što je meni ključno pitanje glasi zašto ostavku ministarke nije zatražila opozicija, to jest Demokratska stranka, da budem precizna, nego Darvina ulični preformansima brane klinci iz Građanskog saveza Srbije i Socijaldemokratske unije. Ako, kažem, to već nije uradio šef njene stranke, od koga se to nije moglo očekivati...”

Odluke ministarke prosvete Ljiljane Čolić utoliko imaju veću težinu jer direktno utiču na veoma osetljivu oblast – obrazovanje mladih. Da bi se izbeglo strančarenje u toj oblasti potrebna je kritična javnost, i intelektualna javnost koja je pitana, zaključuje profesor sociologije kulture Ratko Božović.

“Nekakvo uverenje bilo koga može biti krivo uverenje ili iluzija, ili nešto što je bliže afektu ili nesporazumu sa sobom, nego stanje. A ovde imamo tu stvar da mi faktički u Ministarstvo u kome se uspostavlja nešto što je u velikoj meri nemoderno, što dovodi u pitanje – ako ćete jedan progres ili promenu u samom obrazovanju.
XS
SM
MD
LG