Dostupni linkovi

O širenju iluzija


Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić odbacio je tvrdnje Monitoring komiteta Saveta Evrope da je saradnja Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom pogoršana.

“Nije tačna ocena da se saradnja sa Haškim tribunalom pogoršava. Ona se odvija kada su u pitanju svedoci, dakle oslobađanje svedoka obaveze čuvanja državne i vojne tajne, ona se odvija kada su u pitanju dokumenta koja Tribunal traži od nas, ali je tačna ocena da nije bilo konkretnih oblika saradnje kada su u pitanju izručenja: Ja mislim da mi moramo zbog nas, ne zbog Haga, preduzeti odlučne korake u pravcu saradnje i u tom domenu, pokazati i međunarodnoj zajednici i Tribunalu da smo mi spremni da izvršavamo naše međunarodne obaveze.”

A nakon što je srpski premijer Vojislav Koštunica nedavno ustvrdio da se kredibilnom istragom došlo do saznanja da Ratko Mladić nije u Srbiji, ponovo je otvoreno pitanje da li se ovaj haški optuženik ipak krije na njenoj teritoriji. To je na posredan način u izjavi za naš radio nagovestio ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić, objašnjavajući da vlasti i dalje proveravaju mesto boravka Ratka Mladića.

“Kad se radi o generalu Mladiću, mi nastojimo da utvrdimo da li je on ovde. Ako je ovde zna se šta ćemo morati da uradimo, ako nije ovde onda moramo da pružimo kredibilne dokaze da nije tu. A što se tiče ovih ostalih koji su, iskreno rečeno, načelno dostupni našim vlastima, naša je želja, a to je i premijer Koštunica nedavno izjavio, da ti ljudi ipak u sopstvenom interesu i interesu države se dobrovoljno predaju jer bi onda imali puno pogodnosti. Ja ne vidim nikakvo oklevanje takva saradnja je uspostavljena i odvija se od prvog dana otkad se ja nalazim na mestu ministra.”

Rasim Ljajić istovremeno naglašava da je saradnja sa Tribunalom prioritetno pitanje za Srbiju i Crnu Goru, te da svaki naredni dan u tom smislu predstavlja “dan D” za državnu zajednicu.

“Novi pritisci će se pojačavati ukoliko u jednom razumnom roku ne učinimo nešto konkretno na polju saradnje sa Haškim tribunalom. O tome će biti reči i na sastanku najviših državnih funkcionera koje bi trebao da sazove predsednik državne zajednice Svetozar Marović, ali je u ovom trenutku prioritetno političko pitanje za celu zemlju. Ono je glavna prepreka na putu zemlje ka evropskim integracijama, i nemojmo da širimo nikakve iluzije da će se to pitanje samo od sebe rešiti. Moraju se preduzeti konkretni i odlučni koraci kako bi ta glavna prepreka bila uklonjena.”
XS
SM
MD
LG