Dostupni linkovi

Vrijeme ističe, reakcija nema


Ukoliko BiH do kraja godine ne ispuni postavljene uslove za ulazak u Partnerstvo za mir, a prije svega ne ostvari potpunu saradnju s Haškim tribunalom, to će značiti katastrofu za ovu zemlju i njenu budućnost u Evropi, poručio je Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, nakon susreta s predsjedavajućim Komiteta ministara Vijeća Evrope, Janom Petersonom.Vrijeme ističe, a reakcije u zemlji nema. Naročito u RS-u nailazimo samo na ćutnju, upozorava Ešdaun:

“To će biti zaista ozbiljna situacija za organe vlasti i one pojedince za koje se pokaže da nisu ispunili potrebne uslove. Stvar je vrlo jednostavna: ukoliko želite imati onu zaštitu koju vam pruža Dejton, morate onda ispunjavati one obaveze koje Dejton predviđa. Za sada je taj prostor prazan, a znakovi pokazuju da se ovaj put kreće prema katastrofi. Ja se nadam da nećemo ići tim smjerom i da će ta ruta biti promijenjena vrlo konkretnim i specifičnim aktivnostima i mjerama. I kada jednom bude osigurana saradnja s Hagom, ova zemlja imaće otvoren put ka istinski boljoj budućnosti.”

Ešdaun je podsjetio da je druga prepreka na putu prema Evropi sprovođenje ranije usvojenih zakona, a naročito Zakona o javnom servisu BiH.

Ministar vanjskih poslova Norveške i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope, Jan Peterson, ocijenio je da je BiH postigla značajan napredak u posljednjih devet godina, ali i podsjetio da je put ka Evropi dug:

“Zadivljen sam ovdašnjom željom za priključenjem evropskim integracijama, i mi to svakako podržavamo. Takođe sam uočio da postoji opredjeljenje za provođenje reformi, iako znam da je pred vama još uvijek dug put koji treba proći. Želim reći da Norveška zaista želi nastaviti blisku saradnju sa ovom zemljom.”

Ovim susretom, Petersen je završio dvodnevnu posjetu BiH i nastavio put ka Beogradu i Prištini.
XS
SM
MD
LG