Dostupni linkovi

Bruka od jezika


Na mjesto šest profesora srpskog jezika i književnosti, koji bojkotuju nastavu od početka školske godine u Gimnaziji “Stojan Cerović” u Nikšiću, danas su došli novi predavači. Oni, međutim, nijesu držali nastavu jer su učenici demonstrativno napustili časove i priključili se svojim profesorima u davanju podrške profesorima srpskog jezika koji su dobili otkaze. Kako saznajemo, u učionicama i ispred njih bilo je i grubih riječi na račun, ali i na račun pojedinih stalnih profesora koji su željeli da drže časove. Od ukupno šezdeset podršku kolegama dalo je četrdesetdvoje profesora Gimnazije, kaže predsjednik Sindikata ove škole Nebojša Đilas:

“Obaviještavamo javnost Crne Gore da smo nas četrdesetdva profesora obustavili nastavu u Gimnaziji “Stojan Cerović” zbog permanentnog kršenja Ustava, zakona i ljudskih prava, posebno dječijih. Na mogućnost ovakve situacije upozoravali smo mnogo puta i Ministarstvo prosvjete i direktora naše škole koji nijesu uradili ništa da se problem oko preimenovanja nastavnog predmeta “srpski jezik i književnost” principijelno i legitimno riješi. Još jednom ih pozivamo da ozbiljno i odgovorno pristupe riješavanju ovoga problema, jer će u protivnom biti isključivi krivci za nastalu situaciju”.

Direktor Mijat Božović kaže da je morao dovesti nove predavače da bi se nastava normalno odvijala:

“Ispoštovao sam nalog republičkog prosvjetnog inspektora da organizujem zamjenu. Na to me zakon obavezuje i to sam ja jutros učinio”.

Na pitanje zašto daje podršku smjenjenim profesorima jedan od maturanata Gimnazije kaže:

“Ovo je stvarno bruka da mi poslje četvrtog razreda, kada završimo Gimnaziju, pišemo “maternji jezik” u zagradu hrvatsko, tako nešto, nijesam baš obavještena, crnogorsko-hrvatsko-bošnjački, i na kraju moramo da zaokružimo jedan od ta čet'ri jezika”. Na primjer, na primjer jedno, ja mislim, sedamdeset posto učenika iz ove Gimnazije će da ode u Srbiju, jer će morati tamo da polaže definitivno razliku za srpski jezik. A taj jezik, znači, ta dva jezika su totalno ista”.

Grupa đaka Gimnazije “Stojan Cerović” posljednjih par dana organizovala je i potpisivanje peticije, za koju tvrde da je podržava većina učenika ove škole:

“Grupa učenika iz Gimnazije “Stojan Cerović” sakupljala je peticije za hitno poništenje odluke Savjeta za opšte obrazovanje prema kojoj je predmet “srpski jezik i književnost” preimenovan u “maternji jezik i književnost”, s tim što zahtjevamo da se ta odluka poništi u svim osnovnim i srednjim školama širom Crne Gore. Bukvalno za dva dana mi smo uspjeli da sakupimo osamstoosamdeset potpisa, što predstavlja više od sedamdeset posto učenika Gimnazije, s tim što su nam se juče, takođe, pridružili učenici Ekonomske škole, Mašinske i Elektro”.

Profesor srpskog jezika Vesna Todorović, koja je danas dobila otkaz, zadovoljna je solidarnošću koju su ona i još pet profesora dobili od svojih kolega:

“Oni su svi tu. Ovi koji su u prvoj smjeni oni su ostavili dnevnike, nijesu radili, a ovi koji su u drugoj smjeni oni su ovdje pred školom. Svi koji su potpisali stoje iza toga što su potpisali”.

U nikšićkoj Gimnaziji proteklih dana đaci su gubili stotinuosam časova srpskog jezika nedjeljno, a danas nastave uopšte nije ni bilo.

Ovim smo povodom pozvali Ministarstvo prosvjete i nauke u kojem, kako nam je kazao pomoćnik Ministarstva prosvjete Radovan Damjanović, za sada samo prate razvoj situacije u Nikšiću:

“Pratimo situaciju u nikšićkoj Gimnaziji i neprijatno smo iznenađeni onim što se tamo dešava, posebno time što su učenici na neki način se uključili i po nagovoru da li profesora ili nekog drugog, to nije cilj ni zadatak ni škole, niti bilo koga ko misli dobro djeci. Tako da sada mi u Ministarstvu razmišljamo kako da prekratimo to dalje angažovanje učenika u ove svrhe, osporavanja jedne legitimno donesene odluke i želimo da pomognemo i učenicima i roditeljima i nastavnicima na taj način što vršimo određene dogovore, pregovore da se na neki način sanira ova situacija. Ne bi željeli da dolazi do nekih mjera koje su po zakonu, a koje se odnose na zaštitu javnog interesa, zaštitu onoga zbog čega škola postoji”.
XS
SM
MD
LG