Dostupni linkovi

Hamlet otvara sezonu


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, nacionalana kazališna kuća, upravo sutra otvara ovu jesensku sezonu predstavom Hamlet, Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, u režiji Krešimira Dolenčića i sa Rankom Zidarićem u naslovnoj ulozi, ističe ravnateljica Drame u HNK, Sanja Ivić:

“To je predstava kojom se na neki način otvara sezona kod nas. Iza toga slijedi Svjetski kazališni festival i Drama sa svojom prvom premijerom izlazi 15.10. To je premijera Euripid sa tekstom Herakla I Alkestida u režiji Ozrena Prohića. Glume Dragan Despot, Alma Prica i gotovo cijeli ansambl Hrvatskog narodnog kazališta.”

Odmah iza toga, uz reprizne izvedbe, započinje se raditi Glorija, Ranka Marinkovića, u režiji Božidara Violića. Krajem sječnja slijedi premijera suvremenog talijanskog dramatičara Uga Bettija, Korupcija u Palači pravde. Zaključno sa “premijerom Becketa, u režiji Horea Popescua. Moguća su neka gostovanja Mariborskog narodnog kazališta i kazališta iz Budimpešte. U toku su pregovori.”

Ravnateljica Drame u Hrvatskom narodnom kazalištu kaže da se pregovara i o nastupu u Skoplju, u svibnju iduće godine:

“Pregovori su da se ide sa zajedničkim projektom Opere, Drame i Baleta Hrvatskog narodnog kazališta, sa Pričom sa zapadne strane. I sa Beogradom se dogovoramo za razmjenu, ali to ovisi o Ministarstvu kulture i na koji način će se međudržavna kulturna razmjena organizirati.”

Jesu li hrvatski glumci i vodstvo najvećih kazališnih kuća, nakon poznatih odbijanja baš u Hrvatskom narodnom kazalištu, spremni za gostovanje u susjednoj državi?

“Mi smo sazreli, samo je pitanje na koji su način države međusobno dogovrile tu suradnju i pod kojim uvjetima. Naš par institucija, koja bi nama bila adekvatna po formalnom statusu, je, ili Narodno pozorište u Beogradu, ili Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. Sa Narodnim pozorištom u Beogradu smo planirali razmjenu Nevjeste, ali to je stavljeno u godišnji plan 2005. godine. Balet je s njima već imao razmjenu. Još se čekaju Opera i Drama.”

Popularno zagrebačko kazalište Komedija, prema riječima direktora Nike Pavlovića, najvjerovatnije će ove jeseni gostovati sa svojom hit predstavom Čikago u Sarajevu i Mostaru. O Beogradu za sada i ne razmišljaju:

“Nekada davno smo imali sa sličnim teatrima kao što smo mi neke prijateljske kontakte, ali oni ne postoje već 17 godina. Niti se meni ko javlja, niti se ja javljam nekome.”

Ove godine im je, kaže Pavlović, izazov Brehtova Majka hrabrost i “Gotovčev Mali Ero koju je prije 50 godina napisao za nas. Ove godine je i 55 godina Komedije.”

Opasne veze - Christophera Hamptona, Sudnji dan - Ödön von Horváth, u režiji Georgij Paro, Ptičice - Filipa Šovagovića, tek je dio naslova koji će ove kazališne sezone Zagrepčani moći vidjeti u dramskom kazalištu Gavela, a prema riječima direktora Darka Stazića i to zagrebačko kazalište, za razliku od ranijih godina, planira i gostovanja u susjednim državama.

“Planiramo gostovanje naše predstave Latinovicz, Miroslava Krleže i Zlatka Viteza, 7. i 9. prosinca u Mostaru i Sarajevu. Nastojaćemo ostvariti i jednu suradnju sa drugim gradovima, prije svega sa Dramom Makedonskom narodnog teatra iz Skoplja, ali i obnoviti već gotovo tradicionalnu saradnju sa Slovenskim narodnim gledališćem iz Ljubljane.”
XS
SM
MD
LG