Dostupni linkovi

Šare – krunski svedok?


Nenad Šare je naveo da je pušku sa optičkim nišanom “Hekler i Koh” 3, kalibra 7,62 mm 2000. godine nabavio Ulemek. Navodno je stajala u prostorijama koje je koristilo njegovo obezbeđenje u njegovoj kući u Beogradu. Po Ulemekovoj naredbi svojevremeno ju je u svoj stan u Novom Sadu odneo jedan od šefova njegovog obezbeđenja Vukašin Vukašinović.

Šare dalje navodi da mu je Ulemek naredio dvadesetak dana uoči atentata na Đinđića da uzme od Vukašinovića pušku i preda je jednom od njegovih telehranitelja Lazu Nikiću. Ovaj mu je navodno kazao da je takođe od Ulemeka dobio naređenje da pušku ustupi Zvezdanu Jovanoviću. Nikić i Vukašinović tokom svog svedočenaj tvrdili su da navedenu pušku nikada nisu videli.

Zbog potpuno suprotnih izjava sudija Marko Kljajević odredio je suočavanje svedoka. Ova mera podrazumeva da se svedoci gledaju u oči i ponove svoj stav. Lazo Nikić, uputio je više uvreda Šareu navodeći da “laže, nije normalan, i da ne shvata zašto govori ono što govori”. Šare je odgovorio da sve što govori kaže "sopstvene savesti radi”. Nijedan od trojice svedoka nije odustao od svog stava. Da li će Nenad Šare zaista biti ključni svedok, kako je pominjano u štampi, zavisi od toga i da li će sud uspeti da dokaže njegove tvrdnje o putu koji je prešla puška iz koje je verovatno pucano na premijera.

Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović: “Očekujem i verujem da će tužilaštvo do kraja pretresa verovatno pružiti neke jače dokaze o tome da je ova vrsta puške bila u naoružanju JSO u kritično vreme.”

Šare, koji je javnosti postao poznati po tome što je policiju odveo na mesto gde je ubijen i zakopan bivši predsednik Srbije Ivan Stambolić, pokušao je da pobije i Ulemekovu tvrdnju da je na dan ubistva Đinđića bio u svojoj kući. Šare navodi da se Ulemek tada krio u stanu u Novom Beogradu, kao i da ga je poslednji put video dva dana posle atentata. Navodno, tada mu je Ulemek rekao da ga više ne posećuje jer postoji opasnost da bi ga preko njega mogla pronaći policija.

Šare takođe, suprotno Ulemeku, tvrdi da su se Zvezdan Jovanović i jedan o lidera Zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar, ubijen prilikom hapšenja prošle godine, poznavali. Takođe Šare navodi da je Spasojevića jedno vreme čuvalo obezbeđenje u kom su bili pripadnici Jedinice za specijalne operacije. Navodno to je tražio tadašnji funkcioner Demokratske stranke i Đinđićev saradnik Čedomir Jovanović.

Odgovarajući na direktno Ulemekovo pitanje, Šare je negirao da ga je Čedomir Jovanović posećivao u pritvoru. Inače u zapisnik sa suđenja na zahtev advokata odbrane ušlo je i da je Šare prilikom izlaska iz sudnice pogledao u pravcu Ulemeka i ostalih optuženih i aplaudirao. Nikome nije bilo jasno šta je želeo da poruči.
XS
SM
MD
LG