Dostupni linkovi

Albanci optimisti, Srbi pesimisti i neodlučni


Albanci iz Pristine kazu da su nezadovoljni dosadasnjim rezultatima rada kosovskih vlasti, ali i isticu da je izlazak na izbore neophodan:

“Ja cu izaci na glasanje iako do sada lideri nisu ispunili data obecanja. Verujem da ce ubuduce oni imati veca ovlascenja i da ce ispuniti ono sto su obecali.”

“Glasacu i dacu glas onome koji to zasluzuje. Ocekujem da politicari vise rade na otvaranju novih radnih mesta. Politicari treba da se vise angauzju da dobiju veca ovlascenja, kako bi se postepeno doslo do nezavisnosti.”

Kosovski Albanci kazu da bez obzira na postojece opste razocarenje, jer politicki lideri nisu dovoljno uradili u trogodisnjem mandatu, izlaz na izbore je gradjanska obaveza:

“Iako postoji skepticizam izaci cu na glasanje. Verujem da ce lideri ubuduce raditi vise. Verujem da idemo puitem nezavisnosti te da ce poceti ekonomski razvoj”, kaže jedan građanin Prištine.

S druge strane, u srpskoj zajednici vlada pesimizam i neodlucnost. Iako je preostalo desetak dana do pocetka predizborne kampanje, kosovski Srbi jos uvek nisu doneli odluku dali ce ucestvovati na parlamentarnim izborima uoktobru. Ali Srbi iz Kamenice, u regionu Gnjilana, kazu da nema razloga za izlazak na izbore:

“Za ovakvu situaciju - ne.”

“Nema razloga da izadjemo na izbore, nemamo nikakvu korist ni od ovih nasih. Slabo ima izgleda da to ide na dobro, sve je nekako zatvoreno.“

“Ne izlazim, pa ne mogu nista promeniti, zato sto smo manjina i ne verujem da cemo ista promeniti. Izasli ili ne izasli, isto nam je.”

“Videcemo, ako drugi kazu, izaci cemo, ako ne izadjemo, opet ce biti neke promene sigurno. Videcemo ne zavisi od nas nista.”

Kosovski Srbi cekaju da konacnu odluku u vezi izbora donesu vlasti u Beogradu. “Izaci cemo na izbore samo ako nam to preporuci Beograd”, kazu mestani Novog Brda:

“Sve zavisi kako se Beograda javi. Ako bude da se glasa glasacemo sigurno.”

“Ocekujemo da nam neko kaze sta cemo mi samo. Svejedno je izasli ili ne izasli, isti djavo, isto ce da bude najverovatnije.”

“Nemam posao, nema zaposlenja. Sto da izadjem kad je sve isto.”

“Sve zavisi od Srbije, kako dobijemo odozgo... Mi smo ovde manjina, kako da ocekujemo nesto, da cisto sami na svoju glavu idemo bez veze? Vidite da smo ostali malo i kako da se za nesto sami opredelimo. Kako ce i sta ce ,sve zavisi odozgo.”

Zvanicnici UNMIKa, medjunarodne zajednice i politicki analiticari upozoravaju da ukoliko Srbi ne ucestvuju na izborima i ne budu deo institucija, nece moci da brane svoje interese i prava.
XS
SM
MD
LG