Dostupni linkovi

Da li je neko “radio” Bagzija?


U najnovijem broju nedeljnika “Vreme” Miloš Vasić piše da je Dejanu Milenkoviću Bagziju, jednom od optuženih za ubistvo premijera Đinđića nuđeno da lažno svedoči da bi dobio status svedoka-saradnika pred Specijalnim sudom. U tekstu Vasića tvrdi se da je Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala snimila razgovor Milenkovića i njegovog advokata Biljane Kajganić, koja mu je navodno rekla da je postigla dogovor o statusu svedoka pod uslovom da lažno svedoči da je po nalogu Ljubiše Buhe Čumeta organizovao ubistvo bivšeg radnika Državne bezbednosti Momira Gavrilovića.

Prema navodima “Vremena” razgovor Milenkovića i Kajganićeve snimljen je, prepisan i uredno zaveden u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala u maju 2004. Ministar policije Dragan Jočić demantovao je tvrdnju “Vremena” rekavši da se radi o još jednom napadu na njegovo ministarstvo i iz Bezbednosno-informativne agencije tvrde da tako nešto uopšte nije njen posao, a demanti stižu i od ministra pravde Zorana Stojkovića:

“Decidirano tvrdim da nikada nisam dobio nijedno obaveštenje UBOPOK. Baš nijedno. Ja nemam nikakve veze ni po položaju na kome se nalazim, niti bi imao potrebe da imam veze sa njima. Oni imaju veze sa nekim drugim službama, ali sa mnom baš nikakve. Pogotovo što pretpostavljam da valjda nisu toliko blesavi da ne znaju da ja kao ministar pravde imam samo pravo upravnog nadzora, ništa dalje.”

Da je Dejan Milenković Bagzi tražio status svedoka-saradnika demantuje i njegov pravni zastupnik Biljana Kajganić:

“Ne znam o tome ništa. To je apsolutno neistina. Niti ja mogu njemu to da obećam, niti sam mu ja ikad obećala, niti će on biti svedok-saradnik. On neće biti svedok-saradnik.”

Polupismeni tekst navodnog razgovora prepoznatljiv je, tvrdi ministar Stojković:

“Povadite sve izveštaje iz vremena ‘Sablje’, videćete kako su izgledali brifinzi. Uostalom, evo ja sam branio gospodina Tijanića pa sam imao sličnu stvar da vidim, tekst prepoznatljiv. Mogao je bar novinar da ga preradi malo ili da taj advokat koga oni angažuju malo da preradi.”

Novinar “Vremena” Miloš Vasić i dalje tvrdi da stoji iza svega što je napisao.

“Na nekoliko sam kompetentnih mesta proverio istinitost ove ključne informacije o kojoj je reč, uveren sam i dalje da je istinita. Koliko sam primetio, do sada ovo sve što se ne sviđa Demokratskoj stranci Srbije mora biti da je pisao Beba Popović. Nažalost, ovo ne potiče odatle, ovo potiče iz jednog sasvim drugog i mnogo ozbiljnijeg izvora.”

A mogu li se osim oštrih demantija očekivati i neki zakonski koraci državnih organa, osobito u situaciji kada se iznose stavovi da tekst u “Vremenu” predstavlja direktno podrivanje njihovog rada? Ministar pravde Zoran Stojković:

“Ja mogu samo da izjavim u svoje ime. Ja sam rekao, a ja sam čovek koji drži reč, da ja lično nikoga neću tužiti. Da li će država reagovati, jer se ovde zaista ugrožavaju vitalne funkcije države, to je već pitanje države.”

Ministar policije Jočić negirao je danas u Subotici da postoje tonski zapisi razgovora o kojem piše “Vreme”. “Pošto sam pročitao napis u ‘Vremenu’ naredio sam da mi se da izveštaj Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i uzeo sam pisanu izjavu od Bore Banjca, nekadašnjeg šefa te uprave. Ni u jednom ni u drugom nema traga od onog što je novinar Miloš Vasić izneo i pošto je to ozbiljna optužba na rad organa Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije, očekujem od Tužilaštva da se uključi u celu priču”, rekao je Jočić.

Miloš Vasić odgovara:

“Ministar Jočić je u pravu. Tu ima posla za javno tužilaštvo, itekako. Ako se ispostavi da je neko “radio” Bagzija, koji je treće-četvrto optuženi, čovek koji je pokušao da ubije premijera, da ga je “radio” i pripremao da svedoči nešto što nije istina, onda ima itekako posla za tužilaštvo. A što se ovoga tiče ja tvrdim i dalje da je do tog razgovora došlo, da je ovo samo izvod iz sadržaja a da je stvarni sadržaj, po onome za šta ja imam indicije, možda čak i mnogo gori od ovog. Ja molim samo da Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala i Specijalno tužilaštvo zvanično poreknu postojanje toga, e onda ćemo ići na drugi način.”
XS
SM
MD
LG