Dostupni linkovi

Bez previše uzbuđenja


U subotu je sa oduševljenjem dočekan stav ministara inostranih poslova Evropske unije prema kome zajednička država Srbija i Crna Gora ostaje, ali dve republike mogu odvojenim kolosecima da se Evropi približavaju na ekonomskom planu. Premijer Vojislav Koštunica pažnju poklanja delu o očuvanju zajedničke države, dok crnogorski premijer Mile Đukanović naglasak stavlja na odvojeno približavanje Evropi. Tako su svi zadovoljni i lakše dišu, iako ništa nije rešeno nego samo privremeno odloženo.

Dan kasnije Koštunica je načinio do sada najveći iskorak u odnosu na Hag, po prvi put javno pozvavši optužene da se sami predaju, a uz objašnjenje da je to najbolje i za njih i za državu. Poziv ima politički značaj, ali je malo verovatno da će mu se generali odazvati. Budući da nema znakova spremnosti vlade da naredi hapšenja, stvari će i ovde ostati na istom mestu, a ključni zahtev međunarodne zajednice u odnosu na Beograd neispunjen.

U ponedeljak je već uveliko počelo da se piše ono što se zna danima. Na pumpama nema dovoljno goriva. Vladini predstavnici kažu da je reč o tehničkim razlozima, ali ostaje činjenica da po prvi put od smene Slobodana Miloševića pumpe nisu snabdevene.

U utorak je vlada na sve nevolje sa kojima se suočava dodala još jednu koju je sama napravila. Ministarka prosvete Ljiljana Čolić je naime saopštila da se Darvinova teorija izbacuje iz programa za osme razrede. Pokušaj da objasni kako ona veruje da je čoveka stvorio Bog, samo je uvećao skandal. Čolićka će verovatno biti smenjena, čime će šteta biti samo delimično popravljena.

Koštunica je u sredu posetio Vojvodinu, ali to nije umirilo vojvođanske Mađare, a Mađarska traži da Savet Evrope raspravlja o položaju Mađara u Vojvodini. Ovde je manje bitno da li su zvanična tumačenja prema kojima je većina incidenata beznačajna i na nivou kafanskih tuča tačna ili ne. Bitno je da je vlast reagovala mlako i sa velikim zakašnjenjem ljuteći se što se događaji prenaduvavaju, umesto da ide u susret problemima.

Vest meseca usledila je u četvrtak kada je nedeljnik Vreme objavio da je advokatica Dejana Milenkovića Bagzija svom klijentu nudila da postane svedok saradnik tražeći da u zamenu optuži Ljubišu Buhu Čumeta da mu je naložio da organizuje ubistvo operativca tajne policije Momira Gavrilovića. Osnovni značaj cele stvari je u tome što pokazuje kako bi se moglo ispostaviti da je neko iz vladajućih krugova u nameri da osnaži tezu prema kojoj je bivša vlast bila kriminalizovana posegao za dogovorom sa ljudima iz mafije, a u propagandi ipak sve nije dopušteno.
XS
SM
MD
LG