Dostupni linkovi

Banju Luku bi moglo jako zaboliti


“Banja Luka i Republika Srpska potrošile su mjesec dana”, rekao je Ešdaun. “Ostalo je 12 sedmica da se promijeni stav. Moja poruka za Banju Luku je: radite svoj posao, da ja ne bih bio prisiljen da radim, što će jako da zaboli”, poručio je Ešdaun.

Portparol OHR-a, Ljiljana Radetić:

“Tih 12 sedmica, odnosno tri mjeseca, jeste vrijeme koliko je ostalo zapravo da BiH napravi značajan pomak u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza, sa posebnim akcentom na saradnju s Haškim tribunalom. Dakle, nakon tih tri mjeseca će se ponovo razmatrati i poziv BiH da pristupi Partnerstvu za mir.”

Novi rok vlastima RS-a je prijetnja koja nije u mandatu Visokog predstavnika, stav je vojno-političkog analitičara, Gostimira Popovića:

“On nema pravo da postavlja rokove bilo koje vrste. I u tom slučaju, postavljanje rokova u RS-u može da radi samo u svojoj nadležnosti Narodna skupština, u svojoj nadležnosti Vlada i u svojoj nadležnosti institucije koje postoje tu. Svi njegovi rokovi, sve te priče su jednostvano u cilju destabilizacije - to je sada apsolutno i laiku jasno - a ne u cilju stabilizacije RS-a.”

U SDS-u, poslije smjena većine visokih funkcionera upravo zbog nesaradnje s Haškim tribunalom, ozbiljno shvataju najnovije prijetnje. Član Predsjedništva SDS-a, Momčilo Novaković, kaže da je, nakon izglasavanja rezolucije u Narodnoj skupštini RS-a o saradnji sa Haškim tribunalom, odgovornost na institucijama RS-a, a ne stranačka:

“Sigurno, dakle, da su prijetnje ozbiljne i jeste sigurno da ćemo mi, kao stranka, te prijetnje tako i shvatiti. Srpska demokratska stranka je potpuno jasno svoj stav prema Haškom tribunalu dala kroz rezoluciju usvojenu u Narodnoj skupštini i to više nije političko pitanje, to je pitanje ljudi koji se bave tim poslom i koji taj posao trebaju završiti.”

Nasuprot poziciji koja plašljivo analizira i odmjerava svaku riječ Visokog predstavnika, u opozicionom SNSD-u smatraju da Ešdaun nije nastupio diplomatski, ali da posljedice mogu biti raznovrsne. Generalni sekretar SNSD-a, Igor Radojičić:

“To možete shvatiti na različite načine - kao prijetnja čitavoj Republici Srpskoj i građanima RS-a, a ne samo zvaničnicima koji treba da rade svoj posao.”

Ešdaunove naznake o promjeni stava u vezi s imenovanjem ministra unutrašnjih poslova RS-a, u SDA-u vide kao dobar povod da jedna od ključnih funkcija u Ministarstvu pripadne Bošnjacima. Šef Poslaničkog kluba SDA u Narodnoj skupštini, Tarik Sadović:

“Da jedna od dvije ključne funkcije, ili ministar policije ili direktor policije, bude iz reda bošnjačkog naroda. Mislimo da bi se time poboljšala i saradnja sa Haškim tribunalom.”

Koincidencija ili ne, ali već danas u Banjoj Luci komisija za izbor direktora policije ima sastanak na kome će analizirati rad direktora Radomira Njeguša. Nezvanično saznajemo da će zbog propusta u radu aktuelni direktor policije biti penzionisan.
XS
SM
MD
LG