Dostupni linkovi

Ambasada Rusije demantira učešće državljana BiH u napadu u Beslanu


Ambasada Ruske Federacije u BiH demantovala je pisanje pojedinih domaćih i stranih medija da se među ubijenim teroristima, koji se povezuju sa napadom u Sjevernoj Osetiji, nalazi i jedan bh. državljanin.

Press sekretar ruske ambasade u Sarajevu, Alexandar Konanihin, rekao je za Radio Slobodna Evropa da je istraga o terorističkom napadu u školi u Beslanu još uvijek u toku i da zbog toga ima veoma malo zvaničnih informacija:

“Mi smo dobili informaciju iz Moskve i saznali ko su ovih 12 terorista. Znači, njihova ličnost je potvrđena. Ali među njima, kako mi saznajemo, još nema ovog čovjeka. I mi ne možemo da potvrdimo ima li među ubijenim teroristima državljana BiH, ali mi u ambasadi veoma sumnjamo što se tiče učešća državljana BiH u ovoj terorističkoj grupi. Koliko ja znam, radi se o državljanima bivšeg Sovjetskog Saveza. A što se tiče stranaca, kojih ima među ovim teroristima, još nije tačna informacija i mi čekamo potvrdu.”

Konanihin kaže da je proteklih godina zabilježeno da su bh. državljani učestvovali u ratu u Čečeniji, te da su najmanje dvojica poginula na ovom ratištu:

“Najmanje dva čovjeka bila su ubijena tamo u Čečeniji tokom 2000. godine i, ja mislim, jedan tokom 2001. godine. Kako mi znamo, to ide kroz neke radikalne islamske organizacije, možda grupe nekih vehabija. U svakom slučaju, islamski radikali su umiješani u to. A što se tiče puta, oni idu prvo za Tursku, nakon toga za Gruziju, i tamo prelaze granicu Rusije.”

Konanihin upozorava da mediji, među njima i veoma ugledni, posljednjih dana prenose pisanje i ruske žute štampe, kao što je i list “Moskovski komsomolec”, koji je upravo objavio vijest o povezanosti bh. državljanina sa terorističkim napadom u Beslanu.
XS
SM
MD
LG