Dostupni linkovi

Srbija je u Dubrovniku branila Jugoslaviju


Smilja Avramov je i danas ponovila da je optuženi tokom zahuktavanja krize u nekadašnjoj Jugoslaviji bio vatreni zagovornik očuvanja te zemlje, nasuprot političkih rukovodstava Slovenije i Hrvatske, koja su bila za secesiju i osamostaljenje. U odgovoru na direktno pitanje branioca, Stevena Keya, svjedokinja je kazala da Milošević nije imao nikakav, a najmanje komandni utjecaj na tadašnju armiju, te da je slično bilo i sa njegovim mogućnostima da utječe na politiku Pala i Knina.

Ovu svjedokinju je danas unakrsno ispitivao tužilac Geoffrey Nice, čija je sugestija bila da Srbija nije imala pravo na samoodbranu jer je ni Slovenija, ni Hrvatska, ni BiH nisu oružano napale. Svjedokinja je odgovorila da su ove republike ugrožavale tadašnju Jugoslaviju, te da je Srbija imala pravo na “samoodbranu protiv protivpravne secesije”. Svjedokinja je na ovaj način objasnila i napad JNA na Dubrovnik, u jesen 1991. godine.

Nice je podsjetio i na konferenciju u Haagu pred kraj 1991. godine, na kojoj su na konfederalno preustrojstvo Jugoslavije pristali svi osim Miloševića. "Da je Srbija tada prihvatila plan, ne bi došlo do smrti i protjerivanja hiljada ljudi u narednim godinama, da li je to tačno", pitao je Nice, ali su ga suci upozorili da pitanje nije primjereno. I Milošević je protestirao, ocjenjujući da Nice sugerira da je on kriv za raspad Jugoslavije zato što "nije pristao na rasturanje legalne države jednim potezom pera", “a ne secesionisti koji su gazili preko leševa svojih sunarodnika da bi stvorili etnički čiste države". Avramov je objasnila da je stav srbijanske delegacije bio da se o tako značajnim pitanjima može odlučivati samo na referendumu naroda Jugoslavije.

Nakon Smilje Avramov svjedočenje je započeo James George Jatras, američki pravnik, koji je, obrađujući razne javne i tajne izvore, 1997. sačinio izvještaj u kojem se tvrdi da je tadašnji američki predsjednik Clinton “podcijenio islamski terorizam na Balkanu”, odnosno o tome kako je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, službeni Washington bio aktivno uključen u dostavu iranskog oružja BiH.

Svjedok je rekao da o ovim tvrdnjama ne može svjedočiti iz prve ruke, ali da može govoriti o vjerodostojnosti izvora.

Iako je tužba ocijenila da Jatras zbog ovoga ne može biti relevantan svjedok, Sudsko vijeće je dopustilo da se svjedočenje nastavi.
XS
SM
MD
LG