Dostupni linkovi

Ko treba da odluči o statusu Kosova?


Povod za ove komentare je intervju americkog ambasadora u Beogradu Majkla Polta beogradskim “Vecernjim novostima “ da ce se o konacnom statusu Kosova odlucivati u Pristini a ne u beogradu, Vasingtonu ili na Bermudima.

Glasogovornica UNMIK-a Mechtilde Heneke kaze d a ce se konacna odluka o finalnom statusu Kosova doneti na Savetu bezbednosti , ali to ne znaci da ce se o tome konsultovati samo SB.

“Svako resenje koje bude usvojeno treba da se oslanja na garancijama stabilnosti , posto niko ne zeli jos jedan rat na Balkanu”, kaze glasnogovornica UNMIK-a.

Konacna odluka treba da bude doneta od strane anroda Kosova , jer se radi o njegovoj buducnosti, kaze Mimoza Kusari Ljilja, glasnogovornica premijera Kosova Bajrama Rexhepija.

“Diskusije moze biti. Naravno da konacna odluka treba da se donese i donece se u Pristini. Mesto gde ce se odrzati razgovori se ne zna , ali na kraju potrebna je saglasnost zemalja clanica SB UN. Ali u demorkatskom procesu treba pitati narod Kosova jer su oni ti koji treba da zive u nezavisnom Kosovu ili bilo kojem statusu Kosovo bude imalo”, kaze Kusari-lilja.

Odluka o konacnom statusu Kosova ne moze biti doneta bez saglasnosti Beograda, smatra clan Predsednistva Skupstine Kosova Oliver Ivanovic.

Moguce je da ce se odluka fizicki doneti u Pristini , ali u svakom slucaju ne bez saglasnosti i Beograda i ne bez saglasnosti glavnih i bitnih politickih cinilaca po opvom pitanju, tu pre svega mislim na EU, na stalne clanice SBUN i svakako NATO i Ameriku”.

Svaka odluka koja bude doneta bez Beograda stvorice novu nestabilnost, smatra Ivanovic

“Odluka koja ne bude u saglasnosti sa stavovima Beograda , koja bude u suprotonosti nudi nestabilnost na duge staze. A to, mislim, da nikome ne treba u ovom trenutku.”

Sa Beogradom ima sta da se razgovara, ali Srbija ne moze da odluci o finalnom statusu Kosova, kaze glasnogovornica premijera Kusari-Ljilja

“Naravno sa Beogradom treba da se razgovara, jer ima pitanja o kojima treba razgovarati, ali ipak Beogrado ili u Beogradu ne moze da se odluci , ne moze se dati konacna odluka o statusu Kosova. Na kraju narod Kosova je taj koji treba da odluci.”

Najvaznije od svega je da konacni status ponudi Kosovu evropsku perspektivu, smatra glasnogovrnica UNMIK-a Heneke.

“To znaci da treba resenje koje ce biti prihvatljivo za narod Kosova, al i za susede i regionalne partnere i to resenje Kosovu treba da ponudi evropsku perspektivu”, kaze Heneke.
XS
SM
MD
LG