Dostupni linkovi

Predizborne igre sa SDA-ministrima


Predizborni slogani Partije demokratskog progresa - “Živjela Srpska” - i Srpske demokratske stranke - “Srpsko srce”- rezultat su političkog natezanja člana Predsjedništva PDP-a, Dragana Mikerevića, i predsjednika Stranke demokratske akcije, Sulejmana Tihića, o budućnosti ministara iz SDA u Vladi RS-a u zamjenu za povlačenje inicijative o ispitivanju ustavnosti obilježja i naziva entiteta. Ništa nije dogovoreno, kaže potpredsjednik SDA, Tarik Sadović:

“Predsjednik SDA, Sulejman Tihić, nije mogao ići izvan strateških opredjeljenja i utvrđenih političkih smjernica SDA. I u tom smislu je odbio zahtjev premijera Mikerevića, i u tom smislu je nemoguće očekivati da SDA, odnosno njen lider, kao ovlašteni predlagač, povuče zahtjev pred Ustavnim sudom BiH, koji se tiče jednakopravnosti naroda u RS-u.”

Više od 70 odsto ispitanih građana RS-a protivi se promjeni obilježja entiteta, kaže se u istraživanju Agencije “Partner”, što samo po sebi govori da se radi o smišljenom triku nacionalne homogenizacije pred lokalne izbore, sa ciljem poboljšanja izbornih rezultata stranaka desne orijentacije, kaže psiholog u Agenciji “Partner”, Srđan Puhalo:

“Možemo očekivati da sukob na relaciji premijer RS-a i prvi čovjek SDA dovede do homogenizacije i Srba i Bošnjaka. I, svakako, onda možemo očekivati da će te nacionalne ili desne stranke u RS-u dobiti neki poen na osnovu toga, jer će opet proraditi strah kod ljudi i onda će glasati samo zato da bi sačuvali RS.”

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik, potvrđuje Puhalovu tvrdnju:

“Koliko odgovara SDS-u i PDP-u u toj politički nacionalnoj homogenizaciji odvajanje od SDA, toliko i SDA-u odgovara odvajanje od SDS-a i PDP-a isključivo iz potrebe nacionalne homogenizacije Bošnjaka.”

Zahtjev za smjenu tri ministra u Vladi RS-a, iz SDA Mikereviću je prvi dostavio njegov stranački šef, Mladen Ivanić, jer, kako je rekao, njihov rad nije na reformskom putu:

“Mi smatramo da više nema logike da ministri iz reda SDA budu u Vladi RS-a i tražićemo od predsjednika Vlade da donese odluku o razrješenju takvih ministara. Jer politički koncept koji zastupaju nije bio u funkciji reformi.”

I pored insistiranja prvog čovjeka PDP-a, Mikerević nije donio konačnu odluku, već je otputovao u Moskvu da malo razmisli. Ako bi ministri iz SDA bili smijenjeni, bio bi zaustavljen reformski kurs prema Evropi, tvrdi potpredsjednik SDA, Tarik Sadović:

“On je rekao da će još razmisliti i da će za nekoliko dana donijeti konačnu odluku. Mislim da je premijer Mikerević veoma svjestan situacije u kojoj se nalazi, jer smjenom ministara iz reda SDA tas na vagi u samoj skupštinskoj većini u Narodnoj skupštini predstavljala bi Srpska radikalna stranka, što znači i radikalizaciju djelovanja Vlade.”

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a, Dragan Čavić:

“Ja sam svjestan svih rizika koji proizilaze iz smjene ministara iz SDA. Nisam sretan što će se to dogoditi. Ali oni treba da znaju da je ovu situaciju izazvao njihov šef političke stranke, Sulejman Tihić. Oni su krivi za posljedice. Neka snose krivicu. Šta će odlučivati, to je njihov problem, to me ne interesuje.”

U SDA-u, pak, smatraju da je sve ovo zamazivanje očiju javnosti zbog višegodišnje nesaradnje vlasti i Vlade RS-a sa Haškim tribunalom. Ipak, riječ je o dogovoru, kaže psiholog Srđan Puhalo:

“Čini mi se da je to možda čak i igra. I ako dođe do smjene tih ministara, ja u pozadini ipak naslućujem neki dogovor između SDA i srpskih stranaka koje su na vlasti u RS-u.”

Nacionalne tenzije splasnuće odmah po okončanju izbora i tek tada će se otkriti prava suština političke igre koja se zove “ministri iz SDA u zamjenu za obilježja RS-a”, kaže Puhalo.
XS
SM
MD
LG