Dostupni linkovi

Vojvoda Đurišić – samo po zakonu


Na mjestu gdje se nalazio postament za spomenik Pavlu Đurišiću u Gornjem Zaostru kod Berana, koji je po nalogu Ministarstva kulture porušen u junu prošle godine, ponovo je sagrađeno postolje, čiju namjenu još uvijek niko nije precizirao, ali su u SUBNOR-u Berane uvjereni da se tako providnom igrom ne može zaobići zakonska zabrana gradnje spomenika četničkom ratnom komandantu, kaže predsjednik te organizacije Milivoje Novović.

''Mi smo se obratili Ministarstvu. Poslali smo im slike sa lica mjesta i dopis da oni preduzmu, ovi koji su odgovorni za to, i ako im odobre oni neka rade, ako ne onda da se prestane sa radom. Izlili su to oko 2,20 metara. Oni su to organizovali. Neki novi odbori i to je podignuto, napisali su na jednom listu, jedan plakat: ''Čekamo dalje odobrenje''. Mi smatramo, naše područje je ovdje osjetljivo za to, jer muslimanski živalj će sada Osmanu Rastoderu da diže, ako sada ovi podignu''.

Odbor za gradnju crnogorske Ravne gore u Gornjem Zaostru kod Berana funkcioniše bez predsjednika nakon tragične smrti Dragoljuba Šćekića koja se zbila početkom ove godine, kazao nam je član tog Odbora Veselin Janjić. On kaže da spomenik Pavlu Đurišiću jedno izvjesno vrijeme neće biti postavljen u Gornje Zaostro i da će se sačekati odluka Suda po žalbi Odbora zbog zabrane gradnje. Samo postolje je nešto sasvim drugo, tvrdi Janjić.

''Ono je nešto obnovljeno. Obnovljen je postament. Ama, sve što se pukuša dođe vrijeme za to. Ipak ideja je jača od sile''.

RSE: Kada se očekuje eventualno prispijeće same biste? Jeli ona u Beogradu?

JANJIĆ: To je tajna šta je i mjesto đe je spomenik.

RSE: Što biste uradili kada biste spomenik postavili, a oni vam ga porušili?

JANJIĆ: Nećemo ga ni postavit. A da nećemo probleme pravit. Probleme pravi druga strana, a oni su moćni. Kod nji' je oružje, kod nji' je sila, kod nji' je, maltene, vojska. Oni su armada. Policija je bila prije neki dan. Na snagu je još ta odluka. Čim nije u Sud rek'o svoje na našu žalbu.

RSE: Koliko sam Vas shvatio, samu bistu dopremati nećete?

JANJIĆ: Fala Bogu da nećemo.

RSE: A postament i uređenje okolo?

JANJIĆ: To je već nešto drugo. Tamo može da se postavi bilo što. Trafika.

Potpredsjednik opštene Berane Radoica Živković, funkcioner Srpske narodne stranke i pored toga što lično podržava gradnju spomenika Pavlu Đurišiću, tvrdi da se zakonska procedura mora ispoštovati, a da u njoj opštinske nadležnosti po tom pitanju nema.

''Opština nije po tom pitanju ništa nadležna. To Ministarstvo kulture uređuje. O tome nema nikakve najave o onoj bivšoj najavi da će da bude''.

Tomislav Minić, sekretar Ministarstva kulture, koje je prošle godine donijelo riješenje o zabrani gradnje, kaže da se nije ništa promijenilo u odnosu na prošlu godinu što se tiče zakonskih riješenja o spomeniku Pavlu Đurišiću.

''Naša reakcija je bila samo do zabrane. Dalja reakcija je drugih organa. Ja nemam zvanično ništa. Ima jedno pismo od Saveza boraca iz Berana, ali nemam one materijale onakve sadržine kao što su bili prošli put da prijeti opasnost sukoba i tako dalje''. Ovo vjerovatno radi neka nelegitimna grupa građana, tako da to rješenje stoji. Ništa tu nije promijenjeno. Treba izvršiti ponovno rušenje toga objekta''.
XS
SM
MD
LG