Dostupni linkovi

Živković isključen iz Liberalnog saveza Crne Gore


Zivkovic i Samardzic su napustili Konferenciju zajedno sa tridesetak svojih pristalica.

Vanredna Konferencija o povjerenju Zivkovicu je sazvana nakon njegovog sukoba sa Vesnom Perovic, Slavkom Perovicem i kompletnim Malim kabinetom. Do sada najveci sukob u LSCG objelodanjen je prosle sedmice, kada su dvije sukobljene strane optuzile jedna drugu zbog prodaje zemljista u Grblju kod Kotora, vrijednog blizu sest miliona eura.

Liberalni savez je osnovan januara 1990. kao proevropska stranka sa jasnim političkim ciljem: suverene i demokratske Crne Gore. Jedan od osnivača i neprikosnoveni lider Liberalnog saveza je Slavko Perović. Ratnih devedesetih liberali su, iako parlamentarna stranka, žestoko proganjani zbog izrazitih antiratnih stavova. Značajan moment za Liberalni savez, ali po mnogima i za Crnu Goru, bila je 1996.godina kada je formirana koalicija sa Narodnom strankom pod nazivom ''Narodna sloga'', a koja se smatra istorijskom zbog nastojanja za pomirenjem srpske i crnogorske nacionalne svijesti.

Ostaće upamćeno i da su u drugom krugu predsjedničkih izbora 1997. godiine, u odlučujućim trenucima konfrontacije Mila Đukanovića i Momira Bulatovića, odnosno podjele tada jedinstvene Demokratske partije, na poziv Slavka Perovića birači liberala podržali Đukanovića što je, po opštem uvjerenju, omogućio Đukanovićev izbor na mjesto šefa države. Špekulacije da je Perović tada unovčio podršku Đukanoviću nikad nijesu dokazane.

Sljedeće 1998. uslijedili su parlamentarni izbori. Nakon lošeg rezultata, funkciju političkog lidera partije Perović prepušta Miodragu Živkoviću, poručivši članstvu: '' Ja znam da bi mnogi od vas željeli da ponovo budem politički lider, ali bi mi tada pogazili svoj demokratski program i ispali neozbiljna stranka, a ja neozbiljan čovijek. Zato vas najozbiljnije molim da, kada budete glasali, bez obzira što će to biti teško, podržite čovijeka kojeg predlažemo, koji može biti naš novi politički lider''.

Perović kasnije obavlja razne poslove od rizničara do portparola, a nakon oktobarskih parlamentarnih izbora 2002. godine povlači se sa stranačkih funkcija i seli u Prag, ali zadržavajući nesmanjen uticaj na politiku Liberalnog saveza. U međuvremenu je došlo i do smjene na funkciji predsjednika stranke koju, nakon povlačenja nedavno preminulog Miroslava Vickovića, obavlja Vesna Perović.

Specifičnu fazu djelovanja koju značajan dio crnogorske političke i ukupne javnosti tumači kao obrt u politici ove stranke, Liberalni savez počinje nakon sklapanja Beogradskog sporazuma kojim je postavlje temeljac državnoj zajednici Srbije i Crne Gore.

Dio izlaganja Slavka Perovića, u parlamentu, nakon potpisivanja Beogradskog sporazuma: ''Nema državnika danas na evropskom kontinentu, nema državnika danas van Evrope, koji bi stavio potpis na ono što je stavljeno u Beogradu i poslije toga došao da nas ubjeđuje da je taj potpis pobjeda''.

Izostanak referenduma o državno-pravnom statusu, koji je bio uslov podrške Liberalnog saveza vladi Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, rezultira ukidanjem podrške manjinskoj Vladi i početkom do tada nezamislive saradnje liberala sa tri prosrpske stranke. Konstituiše se nova parlamentarna većina koja ne pokušava da formira Vladu, već se opredjeljuje za vanredne parlamentarne izbore.

Miodrag Živković, politički lider Liberalnog saveza u toku predizborne kampanje: ''Moramo da pobijedimo, jer moramo da stvaramo novu šansu za projekat crnogorske nezavisnosti''.

Suprotno očekivanju liberala i ostatku opozicije na izborima 2002. godine, apsolutnu većinu dobija (i do tada vladajući) savez DPS-SDP. Politika Liberalnog saveza se potom nastavlja saradnjom sa strankama prosrpske orijentacije koje, prema ocjenama analitičara, karakteriše politička dezorijentacija i povremeni međusobni sukobi. Od zajedničkih djelovanja, čiji je cilj obaranje aktuelne vlasti, opozicija je jedinstveno bojkotovala parlament, zbog ukidanja direktnih televizijskih prenosa skupštinskih zasijedanja, koji je počeo prije nešto više od godinu i još uvijek traje. Opozicione partije pokušale su i sa organizovanjem mitinga i protestnih šetnji, ali se od ovog oblika vanparlamentarnog djelovanja odustalo, između ostalog, zbog skromnog broja učesnika. To je ujedno predstavljalo i kraj pokušaja formiranja jedinstvenog opozicionog fronta, odnosno zajednički nastup Liberalnog saveza sa strankama potpuno drukčije političke profilacije i prošlosti.

U Liberalnom savezu, pored Slavka Perovića, danas nema više ni jednog od značajnih pojedinaca koji su osnovali ovu stranku. Prema podacima hroničara Liberalni savez je napustilo više od stotinu ličnosti, koje su svojim intelektualnim i političkim angažmanom obilježili politiku, karakter i istorijat ove stranke.
XS
SM
MD
LG