Dostupni linkovi

Ako Brđanin nije, ko je odgovoran za genocid?


Institucije i udruženja koja se bave istraživanjima ratnih zločina na području Bosanske Krajine smatraju hašku presudu Radoslavu Brđaninu potpuno neadekvatnom, ne toliko zbog visine kazne, koliko zbog toga što je Pretresno vijeće Tribunala odlučilo da Brđanina oslobodi krivice za genocid.
Predsjednik državne komisije za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima Mirsad Tokača:

“Sud ponovo nastavlja ili uvodi praksu potpuno različitih aršina. Ako je Krstiću izrečena presuda kakva je izrečena, Brđanin u odnosu na Krstića, se ne razlikuje ni po čemu. Dapače, čak i optužbe, i sve ono što je praktično radio, su mnogo teže i gore naravi bile. Brđanin je bio jedan od ideologa zločina u tom kraju. Donositi takvu presudu kojom se ukidaju ključni elementi optužbe, zaista je sramno. Slika Tribunala u mojim očima, koju gradim evo već 12 godina, je poljuljana.”

Društvo za ugrožene narode iz Getingena, koje već godinama prikuplja dokaze o zločinima u BiH, uputit će Haškom tribunalu protestno pismo zbog presude Brđaninu, kaže predsjednica bosanskohercegovačke sekcije ovog društva, Fadila Memišević:

“Ono što je učinjeno na području te tzv. Autonomne regije Krajina to je nešto što je neponovljivo i što se ne bi smjelo nikada nikome dogoditi. Činjenica da su na tom prostoru postojali logori, koje su internacionalni mediji nazvali logorima smrti, poput Omarske, Keraterma, govori mnogo. U tim logorima, prema evidenciji naše organizacije, ubijeno je preko 20 hiljada ljudi. I šta je to drugo nego genocid? Kad pogledate imena, to su uglavnom Bošnjaci i Hrvati, dakle nesrbi. I da je oslobođen te prve tačke, to je ono što izaziva zbilja nezadovoljstvo i ovim pravda nije zadovoljena.”

U Stranci demokratske akcije, koja je već ranije javno protestovala zbog nekih od presuda u Hagu, ponovo su razočarani odlukama haških sudija. Potpredsjednik SDA, Seada Palavrić:

“Ako Brđanin nije odgovoran za genocid, onda ja ne znam ko jeste i šta je onda uopće definicija genocida. Ne mogu naprosto vjerovati da bi sada trebalo da se naviknemo na to da svaki dan gledamo gomile kostiju i da kažemo da to nije genocid, iako znamo za osobe, imamo dokaze protiv njih. Naprosto je šokantno, nevjerovatno.”

Brojnije reakcije na presudu Radoslavu Brđaninu u BiH očekuju se večeras i sutra, s obzirom da je Sud izrekao presudu tek prije manje od dva sata. Prema dosadašnjim reakcijama na neke od haških presuda, koje su donesene uz olakšavajuće okolnosti za optuženike, očekuje se da će udruženja logoraša, posebno iz Bosanske Krajine, te organizacije koje se bave ljudskim pravima i koje okupljaju žrtve genocida reagovati sa kritikama prema Tribunalu, tražeći težu presudu.
XS
SM
MD
LG