Dostupni linkovi

Izbori za parlament SiCG nemaju smisla prije referenduma o budućnosti te zajednice


Govoreći o odnosu Sjedinjenih Država prema budućnosti odnosa Srbije i Crne Gore, Januš Bugajski, direktor Odjeljenja za Istočnu Evropu vašingtonskog Centra za strateška istraživanja, ističe da bi do promjene politike u Vašingtonu došlo u slučaju pobjede demokratskog kandidata Džona Kerija.

BUGAJSKI: Mislim da nema nikakvog smisla organizovati neposredne izbore za parlament državne zajednice prije nego što se održi referendum poslje koga će biti jasno da li će državna zajednica opstati ili ne. To bi bilo traćenje vremena i traćenje sredstava organizovati izbore prije toga. Lično mislim da bi, nakon isteka moratorijuma i Srbija i Crna Gora trebalo da održe referendum, dopuste građanima da se izjasne o tom pitanju, to jest, da odluče da li žele da ostanu u zajednici. Naravno, ako obje strane budu željele da ostanu, onda izbore za parlement državne zajednice treba organizovati odmah nakon toga. Ali, nema smisla održavati ih ranije.

RSE: Predstavnici Evropske Unije i dalje insistiraju da bi i jedna i druga strana trebalo da se drže rasporeda predviđenim Beogradskim sporazumom i da su izbori za parlament državne zajednice prvi na redu:

BUGAJSKI: Kada predstavnici Evropske Unije govore o rasporedu nikada mi nije jasno na šta misle. Pitanje je da li moratorijum na referendum teče od potpisivanja Beogradskog sporazuma ili, kako to tvrde pristalice državne zajednice, od dana legitimisanja državne zajednice, odnosno, usvajanja Ustavne povelje. Lično mislim da je ta zajednica legitimisana potpisivanjem sporazuma u Beogradu. Evropska Unija igra u oba smjera. Želi da pokaže da obje strane imaju pravo na samoodlučivanje, a na drugoj strani pokušava da nametne određeni pritisak rigidnim vremenskim rokovima ili ekonomskim mehanizmima u nadi da će Srbiju i Crnu Goru natjerati da ostanu zajedno. Mislim da to nije dobra ideja, da će još vremena biti protraćeno i da će odložiti prijem obje zemlje u Evropsku Uniju.

RSE: Zašto je, po Vama, Evropska Unija i dalje toliko zainteresovana da održi državnu zajednicu, kada se u prethodnom periodu pokazalo, a to su donekle priznali i zvaničnici iz Brisela, da ovakva tvorevina slabo funkcioniše:

BUGAJSKI: To zaista izgleda iracionalno kada posmatrate sa strane, ali mislim da su u pitanju kalkulacije sa Kosovom. Ako se Crna Gora ili Srbija u budućnosti odluče za samostalan život to bi značilo da bi Evropska Unija i međunarodna zajednica morale da se pozabave problemom Kosova koji rađe “guraju pod tepih” ili se bar trude da odlože konačno riješenje. Mislim da je to kontraproduktivno. Ni Srbija, ni Crna Gora ne smiju biti taoci neadekvatnom odnosu međunarodnog faktora prema pitanju Kosova.

RSE: Kakav je trenutni odnos Sjedinjenih Američkih Država prema ovom problemu i da li bi promjena američke Administracije značila i promjenu odnosa prema tom pitanju:

BUGAJSKI: Moglo bi da bude promjena ukoliko dođe do pobjede Kerijeve administracije. Tokom svoje kampanje Keri je u nekim izjavama snažno poručivao da bi pitanje Kosova trebalo da bude riješeno što prije u nekoj formi nezavisnosti. To bi svakako značilo podršku Kerijeve administracije eventualnoj nezavisnosti Crne Gore ili Srbije. Bušova Administracija više prati formulu koja je ustanovljena sa Evropskom Unijom, sa kojom je dogovoreno da će pitanje Kosova biti preispitano do sredine 2005.godine. Mislim da ovdje u Americi neće biti protivnika referenduma sve dok je on legitiman i demokratski i dok uvažava volju većine.

RSE: Da li mislite da bi eventualna promjena stavova američke Administracije, vezane za region i državnu zajednicu, uticala i na sadašnje tvrde stavove Evorpske Unije oko tog pitanja:

BUGAJSKI: Da, stavovi Evropske Unije su uvijek pod jakim uticajem odluka američke administracije. To smo mogli vidjeti tokom '90. i tokom krize u Makedoniji prije nekoliko godina. Kada Sjedinjene Američke Države donesu odluku i iza nje stanu vojnom silom i političkom snagom Evropska Unija, bar ja tako mislim, po pravilu tu odluku podržava, a često, bar tako izgleda, Evropljani čakaju na američku Administraciju da donesu odluku.

RSE: Mislite na konačnu odluku:

BUGAJSKI: Na primjer, odluku o statusu Kosova. Uglavnom govorim o tome, jer odluka o samostalnosti Srbije i Crne Gore pripada građanima te dvije države članice. To nije odluka Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da će SAD povesti računa da eventualni čin referenduma bude legitiman i onda će podržati ishod.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG