Dostupni linkovi

Brzo rešavanje statusa Kosova je u interesu Makedonije


Ove komentare Petersen i Buckovski su izrekli tokom danasnjih susreta ministra Bučkovskog sa sefom UNMIK-a i premijerom Kosova Bajram Rexhepi.

“Mi cemo podrzati svako resenje koje se postigne izmedju Pristine i Beograda ,uz medjunarodno posredovanje, oko statusa Kosova , resenje koje ce postovati suvrenitet i teritorijalni integritet Makedonije”, kazao je Buckovski.

On smatra kako je sto brze resavanje statusa Kosova u interesu Makedonije koja, prema njegovim recima, zeli stabilno susedstvo.

Isticuci kako je status Kosova poslednji nereseni delic u mozaiku nestabilnosti Balkana sef UNMIK-a Petersen je rekao kako je resavanje statusa Kosova u interesu Makedonije.

“Od razjasnjavanja statusa Kosova ce dobiti i Makedonija, sa druge strane imajuci u vidu neke pozitivner primere u Makedoniji dobi ce i Kosovo”, rekao je Petersen izrazavajuci nadu u dobre odnose Kosova i Makedonije.
Posle susreta sa premijerom Kosova Bajramom Rexhepijem makedonski minister odbrane je istakao kako je stratesko opredelenje svih zemalja Balkana integracija u severnoatlanske structure i NATO.

“U regionu ne postoje velikodrzavne ideje. Ne postoje vise snovi o Velikom Kosovu, Velikoj Albaniji. Zelim da ubedin sve dobronamerne da je tako i da kod svih postoji samo san o velikoj Evropi “, kazao je Bučkovski objasnjavajuci da je Velika Evropa u sustini integracija regiona u severnoatlanske structure, sto je prema njegovim recima lek za sve frustracije u regionu.

Nezaobilazno pitanje tokom razgovora izmedeju premijera Kosova Bajrama Rexhepija i ministra Bučkovskog je bilo pitanje obelezavanja granice izmedju Kosova i Makedonije.

I dok ministar Bučkovski smatra da demakracija nije sustinski vec problem forme, premijer Rexhepi je izjavi da on nece biti jabuka razdora i da se vec sada moze poceti sa obelezavanjem nespornog dela granice, dok oko regiona Debellde treba razgovarati, imajuci u vidu da je sporazumom izmedju Beograda i Skoplja Makedoniji poklonjeno oko 25 ha teritorije Kosova.

Oko pitanje Debelde i ranije smo izjavili da cemo sesti da razgovaramo, ekspertske grupe obeju strana uz logisticku pomoc Sjedinjenih drzava ili Evropske unije kako bi se obezbedilo optimalno resenje za obe zemlje rekao je premijer Rexhepi.
XS
SM
MD
LG