Dostupni linkovi

Brđanin osuđen na 32 godine zatvora


Od 12 tačaka optužnice, Sudsko vijeće je na osnovu, kako je rekao sudac Agius, “velike količine dokaznog materijala” i brojnih svjedoka, Brđanina proglasilo krivim po osam, a oslobodilo po četiri, među kojima su i dvije za najteži zločin – genocid.

U tekstu presude podrobno je opisana taktika i strategija rukovodstva bosanskih Srba na etničkom čišćenju BiH. Protjerivanje nesrpskog stanovništva, koje je realizirano prijetnjama i silom, bilo je strateški plan rukovodstva bosanskih Srba. Na jednom sastanku u maju 1993. godine Radovan Karadžić je odredio šest strateških ciljeva za “razdvajanje srpskog od ostalih naroda”, a Ratko Mladić u ime Vojske RS prihvatio da te ciljeve ostvari. Brđanin je kao jedan od istaknutijih predstavnika te vlasti imao odlučujuću odgovornost u području Bosanske Krajine, ali ga je Sudsko vijeće oslobodilo odgovornosti nadređenog i presudilo da je u udruženom zločinačkom poduhvatu sudjelovao samo kao pomagač, a ne i direktni počinilac.

U procesu Slobodanu Miloševiću optuženi je danas završio svoju uvodnu riječ, kojom je i formalno započeo dokazni postupak odbrane. Uvpdnim izlaganjem Milošević je prema vlastitoj formulaciji, želio da ispravi “iskrivljenu sliku o događajima u bivšoj Jugoslaviji», odnosno da označi stvarne krivce za seriju krvavih ratova u prethodnom desetljeću. On je rekao da je uvjeren da će se međunarodna zajednica kad-tad morati «suočiti sa istinom» o tome šta se dogodilo i ko je za sve odgovoran, ponavljajući da on sam za najodgovornije smatra Njemačku, Evropsku uniju i SAD, koji su u tim ratovima stali na stranu “separatističkih republika”, a protiv “legalnih snaga” koje su bile za očuvanje Jugoslavije.

Kao jednu od tih “iskrivljenih istina”, Milošević je danas spomenuo i masakr srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine. Iako je više svjedoka u različitim procesima pred ovim sudom označilo Ratka Mladića kao najodgovornijeg za srebrenički genocid, Milošević je suprotnog mišljenja. "Ja ne mogu da vjerujem da je general Mladić mogao da donese takvu naredbu. To mu čast njegova ne bi dozvolila, da učini takvu nečasnu stvar. Biće svjedoka o tome čije ćemo iskaze čuti". On je naglasio da je u interesu i Srba i muslimana (Bošnjaka op.a.) da se utvrdi istina o "prljavoj stvari" koja se dogodila u Srebrenici, kako bi krivci bili osudjeni, a nevino optuženi oslobodjeni, ali da "tome neće pomoći stvaranje lažnog mita".

U nastavku suđenja započela je rasprava o proceduralnim pitanjima. Na temelju tri ljekarska izvještaja, Sudsko vijeće bi trebalo donijeti odluku da li se Miloševiću i mimo njegove volje treba dodijeliti službeni branilac. Predsjedavajući sudac Patrick Robinson je moguću odluku najavio već za sutra.

Iskaz prvog svjedoka odbrane očekuje se sljedeće sedmice.
XS
SM
MD
LG