Dostupni linkovi

Zloupotrijebljeno crnogorsko gostoprimstvo


Sa zgrade nekadašnjeg Srpskog poslanstva na Cetinju organizatori petog ''Bijenala'' uklonili su albanska državna obilježja koja je u okviru performansa postavio umjetnik iz Prištine Albert Heta. Direktor ''Cetinjskog bijenala'' i Crnogorskog narodnog muzeja Petar Ćuković je objasnio da organizatori nijesu uklonili tablu zbog oštrih reakcija javnosti, već zbog nekorektnosti samog umjetnika prema domaćinima.

ĆUKOVIĆ: Ja sam bio spreman da taj rad čitam u umjetničkom kontekstu, isključivo u umjetničkom kontekstu, jer je u pitanju umjetnička manifestacija i, naravno, taj rad je izbor autora te izložbe. Vi znate da su kustosi te izložbe Rene Blok i Nataša Ilić i da kustosi svugdje u svijetu uživaju punu autonomiju da odaberu radove i odaberu umjetnike. Niko iz Narodnog muzeja, niti iz Crne Gore se nije petljao u te stvari. Nijesam bio njime oduševljen, jer smatram da je on u sebi sadržavao isuviše politike, odnosno kad god umjetnost u sebi sadrži isuviše politike, onda je umjetnost poražena. Ali, bio sam spreman da pokušam i da razumijem otkud mladom umjetniku s Kosova takva ideja i bio sam spreman da tumačim da ta ideja proizilazi direktno iz egzistencije, onako kako je može tumačiti neko ko živi na Kosovu.

RSE: Gospodine Ćukoviću, što je bio razlog uklanjanja instalacije Alberta Hete?

ĆUKOVIĆ: On je sam pomjerio tablu koju smo mi postavili pored samog trema, pored samog ulaza ispred svake zgrade bilo je vidljivo da se radi o umjetničkoj manifestaciji, a ne o nekom redovnom stanju stvari. Tako da je svaki gledalac mogao da zna odmah u svakom trenutku da je riječ o umjetničkoj manifestaciji i da onda prosuđuje to sa stanovišta umjetnosti, pa ako jeste dobra umjetnosti ili ako jeste loša umjetnost da to ostavimo gledaocu da prosuđuje. Međutim, kada je sam Albert Heta pomjerio i praktično sakrio jedno drvo pored Ambasade taj natpis da je u pitanju umjetnička manifestacija, ja sam odmah donio odluku i o tome obevijestio komesara Rene Bloka i Natašu Ilić, kustose izložbe, da je to apsolutno nešto što se ne može tolerisati i onda smo skinuli rad. Nije skidanje rada nastupilo poslje fizičkog nasilja nekog od posmatrača kojemu se to nije dopalo i takve stvari se dešavaju po svijetu, ali glavni razlog skidanja rada je ovo o čemu Vam sada govorim. Izuzetno nekorektan odnos samog umjetnika. Jer, ako je u pitanju umjetnička manifestacija i ako on svoj rad izlaže na jednoj umjetničkoj manifestaciji i ako se toleriše njegov rad koji ima visoku političku frekvenciju, ako je sam Rene Blok rekao da rad treba čitati isključivo u umjetničkom kontekstu, a s druge strane sam umjetnik se potrudi da skloni informaciju koja govori o tome da je to umjetnički kontekst, odna je to nešto što je neoprestivo.

RSE : Da li su se sa Vašom odlukom saglasili i kustosi?

ĆUKOVIĆ: Apsolutno. I Rene Blok i Nataša Ilić su se saglasili sa tim i rekli da se rad skine, ukloni i da se razumije da je to bio performans za dva dana, ali performans koji je očito probudio strasti koje nije trebalo buditi na Cetinju u tom obimu i mislim da sam rad po svojim vrijednostima apsolutno nezaslužuje uopšte ovoliko pažnje. Čak, ispalo je da je on nekako svoju vrijednost imao samo u tome što je isprovocirao ljude, a ostali su po strani radovi koji su zbilja brilijantni i, recimo, rad Hamre Abaz, jedne divne umjetnice iz Pakistana koja upravo pripovijeda visoke zajedničke vrijednosti islamske i hrišćanske kulture na jedan prefinjen i savršen način.

RSE: Kako je gospodin Heta reagovao?

ĆUKOVIĆ: Nemam pojma kako je reagovao i, pravo da Vam kažem, ne razmišljam. Kako god hoće, jer on je na neki način jedno gostoprimstvo crnogorsko, jer skoro da ne mogu da zamislim da bi u bilo kojoj sredini u našem okruženju moglo tako nešto da se napravi i ja sam zbilja bio ponosan što sam mislio da u Crnoj Gori ima onako veći prag tolerancije nego u drugim sredinama. Ispalo je da to nije sasvim tako, ali u dobroj mjeri zaslugom samog umjetnika.
XS
SM
MD
LG