Dostupni linkovi

Konvencija u seni masovnih protesta


Govor aktuelnog predsednika SAD, Dzordza Buša planiran je za poslednji dan konvencije Republikanaca, koja pre svega treba da pokaže još neodlučnim glasačima jedinstvo stranke i odlučnu podršku dvojcu Dzordž Buš – Ričard Čejni.

Staretezi stranke – sudeci po listi izabranih govornika – pažljivo su izbegli zvučna konzervativna imena i opredelili su se za umerenije republikance, kao što je bivši njujorški gradonacelnik Rudolf Dzulijani, senator Dzon Mekejn ili sada vec neizbežni Arnold Svarceneger. Jedan od najlukavijih poteza je svakako nastup jednog demokratskog senatora, Zela Milera u sredu, koji je nezadovoljan svojom demokratskom strankom, smatrajuči da je isuviše otišla na levu stranu.

Buš ce sa svoje strane izložiti – smatraju posmatrači – viziju jedne tvrde spoljne politike. Prema istraživanjima javnog mnenja, mada je izgubio na popularnosti, još uvek vodi ispred njegovog demokratskog izazivača, Dzona Kerija po pitanju - ko bi od njih dvojice bio bolji general u borbi protiv terorizma.

Konvenciju Republikanaca obezbedjuju izuzetno brojne snage bezbednosti, a od nedelje počele su masovne demonstracije protivnika Bušove politike. Organizatori protesta izjavili su da je u nedelju pola miliona ljudi bilo na ulicama Menhetena, dok policija njihov broj procenjuje samo na 120 hiljada.

Jedan od demonstranata, Fernando Suarez del Solar, čiji je sin poginuo u Iraku kaže: “Ja sam platio sa životom svog sina da bih došao ovde danas, Buš je lagao i ko je umro? Moj sin!”
XS
SM
MD
LG