Dostupni linkovi

Državno preduzeće kupljeno državnim parama


Kompanija “Prohaus” iz Podgorice, vlasništvo Duška Bana, novi je većinski vlasnik preduzeća “Pomorski saobraćaj” AD iz Kamenara, jednog od najuspješnijih i najperspektivnijih preduzeća u Crnoj Gori. Prije desetak dana je obavljena transakcija na Nekst Montenegro berzi, u kojoj je “Prohaus” ponudio oko 1,2 miliona eura za 54% akcija “Pomorskog saobraćaja” koje su pripadale Fondu PiO Crne Gore. Od 13. avgusta, kada su sredstva uplaćena Fondu, “Prohaus” je novi većinski vlasnik “Pomorskog saobraćaja”. Miodrag Radulović, pomoćnik direktora Fonda, objašnjava da su morali prodati svoje akcije ovom uspješnom preduzeću, jer ih na to obavezuje zakon.

“Rukovodili smo se obavezom predviđenom Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1.januara 2004. godine, kojim je Fond obavezan da sve svoje akcije koje je dobio u procesu privatizacije i koje je dobio investirajući kao što je slučaj u “Pomorskom saobraćaju”, po tom zakonu je Fond obavezan da sve te akcije proda, a sredstva iskoristi za servisiranje prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja. To je zakonska obaveza i mi je moramo poštovati”.

Pomorski saobraćaj” ostvario je promet oko dva i po miliona eura. Od toga je blizu pola miliona ostvarena dobit. Lani su 83 manjinska akcionara dobili po 16 eura dividende po akciji. Zato je razumljivo njihovo nezadovoljstvo i strah da će novi vlasnik, za koga se zna da je u bliskoj vezi sa vrhom vlasti u Crnoj Gori, “pokupiti kajmak” iz ovako uspješnoj preduzeća. U mjestu i preduzeću već je krenula priča da ih je kupio kum predsjednika Vlade Mila Đukanovića i da zato nije mogla proći ponuda manjinskih akcionara na čelu sa izvršnim direktorom Ilijom Balićem. Nemoguće je spriječiti bilo koga ko želi da izađe na berzu i trguje, demantuje ove tvrdnje Dejan Ban, stručni konsultant za kapitalne investicije u “Prohaus”-u.

“Koliko su modeli transparentni, postavljeni zakonskom regulativom već ukazani, tako da onaj koji želi samo da ih pročita nemoguće je spriječit bilo koga ko želi da izađe”.

RSE: Nijeste bili privilegovani?

BAN: Na berzi ne možete biti privilegovani. Koga interesuje ne možete ga vi spriječiti. Priča se. I ja bih za aluminijski dao jedno petnaestak miliona, ali dapada mi se aliminijski. Aluminijski je lijep. I “Telekom” mi se dopada. To je sad već priča. Priča se. Ja nijesam upoznat. Mi smo dali ponudu i nijesmo imali kontraponuda da eventualno neko krene. Mi smo dali ponudu u ponedjeljak i ono je odstojalo ponedjeljak i utorak.

Ban ne demantuje da je dio uplate strara devizna štetdnja: “Mogu samo da vam kažem da nije stare devizne štednje bilo puno. Vrlo malo. Istina bilo je nešto zbog zahtjeva naših brokera da se slučajno ne polomi ponuda na samoj berzi”.

U Fondu PiO, kao i u “Pomorskom saobraćaju”, bili su zauzeti za razgovor o ovome, ali se nezvanično saznaje da se uplata “Prohaus”-a sastojala od 680 hiljada eura keša, a ostalo su obveznice. Državno preduzeće je tako kupljeno državnim parama ili “duvanskim”, jer je poznata priča o umiješanosti braće Ban u posao sa cigaretama.
XS
SM
MD
LG