Dostupni linkovi

Sud prikuplja dokaze, javnost zna ko je ubica


Mada je pre pola godine pred posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu počelo suđenje optuženim za ubistvo Ivana Stambolića, još uvek nije završeno ni saslušanje svih optuženih, inače bivših čelnika Državne bezbednosti i Jedinice za specijalne operacije poznatije pod nazivom “Crvene beretke”. Poslednji osumnjičeni će svoj iskaz dati tek za mesec dana, što na svoj način govori o brzini koju zvanični organi pokazuju o razrešenju ubistva koje je odjeknulo gotovo u čitavom svetu. I advokat porodice Stambolić Nikola Barović upozorava na opadanje političke spremnosti sadašnjih vlasti u Srbiji da se rasvetli ubistvo Ivana Stambolića:

“Nakon poslenjih izbora ta spremnost je opala i ona se ogleda u učestalom ponavljanju da se ukine Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu kojim se utvrđuju te zločinačke mreže, i koji bi trebalo da dovede do osude svih onih koji su u tom zločinu učestvovali, kako u ubistvu Stambolića tako i u drugim ubistavima i pokušajima ubistava. Iz toga se vidi da je ponavljanje da se ukine Posebno odeljenje dovodi u razložnu bojazan da se zapravo i dalje pomaže zločincima da izbegnu kaznu.”

Nekadašnji predsednik Predsedništva SR Srbije koji je uklonjen iz politike nakon trijumfa Slobodana Miloševića tokom sudbonosne Osme sednice, kidnapovan je neposredno pred izbore 2000. godine, na kojima je postojala mogućnost da se pojavi kao kandidat opozicije. Jedan od lidera nekadašnjeg DOS Miodrag Isakov u dokumentarnom filmu “Ivan Stambolić - put u bespuće” Suzane Vasiljević, koji je upravo doživeo premijeru, prenosi Stambolićeve sumnje da će zbog takve odluke biti ubijen:

“Verovatno će me Milošević zbog toga ubiti, ili probati da ubije, ali evo rešio sam i ako je to cena – tu sam.”

Sam Ivan Stambolić kao da je pre toga predosećao da će agonija Miloševićevog režima koštati mnoge ljude života.

“Bojim se neke tragedije velike na kraju i obračunu sa svetom i sveta sa nama, ali i međusobnom našem obračunu.”

Nakon krajnje licemernih i ciničnih odgovora bivših režimskih čelnika da o Stambolićevom nestanku treba pre svega pitati njegovu suprugu, Stambolićevi posmrtni ostaci pronađeni su tokom opercije “Sablja” u rupi sa krečom na Fruškoj gori. Prema saznanjima policije, Stambolić je istog dana otet i ubijen. Sociolog Nebojša Popov to ubistvo vidi kao pre svega politički motivisan zločin.

“Taj zločin nad Ivanom je samo jedan od zločina u masovnoj seriji preko kojih nisu ubijani samo ljudi, nego je ubijana i država. Jer tamo gde se nekažnjeno može ubijati i pljačkati, tamo države nema. A može se vaspostaviti država kada se razjasne i sankcionišu i masovni i pojedinačni zločini od kojih je ovaj jedan od najmonstruoznijih.”

Dok sud u atmosferi koja ne duva u jedra ovom procesu prikuplja dokaze, za javnost nema previše nedoumica o tome ko je ubio Ivana Stambolića. Šta je o tome za naš program nedavno rekao ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković:

“Ko piramida državnog terorizma u Srbiji je u svim zločinima, od Slavka Ćuruvije, preko Ibarske magistrale, ubistva Ivana Stambolića, izgledala isto: naloge za zločine izdaje Slobodan Milošević, on ih izdaje Radomiru Markoviću i Milanu Radonjiću, šefovima Dažavne bezbednosti Srbije i Beograda, a oni za operativnoga izvršioca uvek angažuju komandanta jedinice smrti, ‘Crvenih beretki’ pukovnika Ulemeka Legiju, a on za neposredne izvršioce uvek bira iste ljude, svoje najpouzdanije ljude iz jedinice. Njihova imena se sva znaju. Oni su ubili i Zorana Đinđića. Činjenice su neumoljive, planine dokaza, priznanja, dokumenata, materijalnih tragova, i samo treba požuriti sa presudom.”

Ono što je svima poznato biće na kraju i formalno dokazano pred sudom. Da su za Stambolićevo ubistvo krivi oni koji su optuženi, ne gubi nadu advokat porodice Stambolić Nikola Barović:

“Radi se pre svega o iskazu Radomira Markovića, u vreme zločina tadašnjeg načelnika DB Srbije i jednod od učesnika po optužnici u izvršenju zločina nad Ivanom Stambolićem. Iz toga se vidi da je naredba došla od predsednika države, a da su svi izvršioci zločina iz policije Srbije, odnosno iz DB Srbije. Budući da je Stambolić bio markantna politička ličnost, to jeste politički i patološki čin vlasti iz vremena pre 5. oktobra.”
XS
SM
MD
LG