Dostupni linkovi

Da li je Kosovo bezbedno?


Sastanak ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića i komandanta KFOR-a generala Holgera Kamerhofa u Merdaru ostaće zabeležen ne samo kao kuriozitet zbog neuobičajeno srdačne atmosfere koja je vladala, nego i po izjavi srpsko-crnogorskog ministra vojnog koja u mnogome odudara od zvaničnih ocena koje se nakon martovskog progona Srba na Kosovu mogu čuti. Po Daviniću, situacija na Kosovu je znatno bezbednija nego što je ranije bila.

“Konstatovali smo da je u ovom trenutku bezbednosna situacija zadovoljavajuća, mnogo bolja nego što je bila i da se ona poboljšala zahvaljujući i merama koje je KFOR od marta meseca do sada preduzeo.”

U vreme sastanka ministra odbrane Srbije i Crne Gore i komandanta KFOR-a u Skupštini Srbije zasedao je i Odbor za Kosovo na kojoj je načelnik Uprave u Bezbednosno-informativnoj agenciji Dragomir Ašanin rekao da je na Kosovu u toku ilegalno naoružavanje albanskih ekstremista za izvođenje oružanih akcija protiv Srba i predstavnika međunarodne zajednice. Postoje ozbiljne najave za organizovanje socijalnih nemira Albanaca u septembru mesecu na Kosovu, ali i strah Srba da socijalni nemiri prerastu u nešto radikalno i da poprime rušilački karakter, kaže Ašanin.

“Mere koje su dosad preduzete od strane UNMIK i KFOR-a su daleko od onih mera koje su trebale da budu preduzete u smislu sankcionisanja organizatora i izvršioca rušilačkih nemira na Kosovu od 17, 18. i 19. marta.”

Svojevrsno objašnjenje za dve ovako različite izjave pružio je Dušan Proroković, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije.

“Mislim da ono što je došlo iz Ministarstva odbrane kao informacija prvenstveno se tiče prethodnih mesec ili dva dana. Dakle, jednog kratkoročnog perioda, a ono što je došlo iz Bezbedonosno-informativne agencije tiče se nekog budućeg perioda. Socijalni protesti najavljeni za septembar mesec polako se kroz sredstva informisanja na albanskom jeziku na Kosovu aktuelizuju. Lider tih protesta trebao bi da bude gospodin Ramuš Haradinaj i njegova politička partija. Ono što je za nas došlo kao nova informacija jeste i te kako intenzivno učešće u pripremi tih događaja dve militantne organizacije – Nacionalnog pokreta Kosova i Nacionalnog pokreta za oslobođenje Kosova, što može predstavljati veliki problem.”

Da su različiti konteksti u kojima su izjave date, potencira i predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, koji ipak kaže da je nesrećno sročena izjava ministra odbrane Davinića, bez obzira što je on, kada je govorio o pojačanoj bezbednosti, očigledno na umu imao pre svega vojne snage KFOR-a.

“Nažalost, moramo reći da su nalazi BIA bliže realnosti. Ako poredimo sa samim 17-19. martom stanje je bolje utoliko što nema paljenja kuća, nešto su malo smireni incidenti u smislu ranjavanja, bombi, i ostalo, ali to je zbog dva faktora. Prvi je zbog političke kampanje zbog izbora jer je albanskim vođama izuzetno stalo da imaju oktobarske izbore, i drugi da stanje pokažu kao sasvim normalno i bezbedno.”

Janjić potvrđuje da postoje ozbiljne indicije da Kosovu preti novo zaoštravanje situacije.

“To se videlo i pre izjave BIA po onome kako je NATO odnosno KFOR počeo da obezbeđuje pristupe srpskim enklavama. Nažalost one sada počinju da liče na američke ambasade širom sveta, što govori da je misija Ujedinjenih nacija u segmentu bezbednosti neuspešna, a ono što brine jeste da zapravo zvaničnici to ne priznaju i da se ponašaju kao da je sve u redu i kao da će navodno samo izbori rešiti problem.”
XS
SM
MD
LG