Dostupni linkovi

Prenošenje ovlašćenja kosovskim institucijama


To je deo opredeljenja novog sefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena da na institucije Kosova prenese sto vise ovlascenja.

Medjutim, da ne bude zabune, radi se o ovlascenjima koja su prenosiva i nisu deo rezervisanih ovlascenja utvrdjenih Ustavnim okvirom Kosova. Naime, iako su mnoga ovlascenja, prema Ustavnom okvira bila nadleznost domacih institucija do sada UNMIK znacajan broj tih ovlascenja nije preneo na institucije Kosova.

Inace, sam gospodin Petersen je odmah po stupanju na duznost izjavio kako zeli da vidi institucije Kosova sa sto vise ovlascenja.

Isticuci kako je ministarstvo kojim on upravlja dobilo pismo od strane UNMIK-a sa ovim zahtevom, Jakup Krasniqi, ministar javnih sluzbi Kosova istice kako je njegovo ministarstvo definisalo tri polja u kojima ce zahtevati prenos ovlascenja.

“Mi smo identifikovali tri najznacajnije oblasti za prenosenje ovlascenja u okviru Minsiarstva javnih sluzbi i to su: civilni registar i civilna dokumenta, centar podataka i departman pravosudja“, kaze ministar Krasniqi.

Prema njemu UNMIK u najkracem roku treba da prenese sva ovlascenja koja po Ustavnom okviru pripadaju kosovskim institucijama, dok bi drugi krug trebao da ima za cilj prenosenje jednog dela rezervisanih ovlascenja na institucije Kosova.

U UNMIK-u isticu kako ne znaju za takav zahtev, ali je tacno da je SPGS zatrazio da se postigne progress u kosovskim institucijama.

“Ja mogu da kazem samo ono sto je u utorak kazao gospodin Petersen, da ima prostora za prenosenje vise ovlascenja na institucije Kosova, ali je istovremeno zatrazio i vecu odgovornost“ , kaze glasnogovornik UNMIK-a Dzef Bili.

Novi sef UNMIK-a Petersen je kazao kako ce vrlo brzo institucije Kosova izgubiti izgovor kako je nedostatak ovlascenja razlog nemogucnosti resavanja mnogih problema.

Iako smatraju da treba pozdraviti ovaj korak novog sefa UNMIK-a u Vladi Kosova smatraju da bi od izuzetnog znacaja bilo kada bi gospodin Petersen dao saglasnost za formiranje najmanje dva nova ministarstva u okviru vlade Kosova i to Ministarstva unutrasnjih poslova i Ministarstva pravosudja.

Procene u okviru vlade idu ka tome da ce se posle oktobarskih parlamentarnih izbora, po svemu sudeci dozvoliti formiranje jos jednog ministarstva – Ministarstva pravosudje dok ce se za saglasnost za formiranje Ministarstva unutrasnjih poslova sacekati.
XS
SM
MD
LG