Dostupni linkovi

Kratki stolački fitilj dogorjeva


Serija zapaljivih incidenata, javnih optužbi i kontraoptužbi, ovog ljeta skreće pažnju na Stolac, gradić na jugoistoku BiH, gdje lokalni Hrvati i Bošnjaci - povratnici u taj grad, nikako ne uspijevaju da pronađu formulu obnove mirnog suživota nakon traumatičnih iskustava u minulom ratu.

Lokalna sporenja su zaoštrena do krajnjih granica nakon što su, pod okriljem većinske HDZ-ove vlasti, ispred zgrada zvaničnih institucija, zatim lokalne policije, te na starim kulama iznad Stoca istaknuti jednonacionalni simboli, te izrađena serija križeva. Za lokalne Hrvate obilježja su znak identiteta i višedecenijskog prisustva na tom prostoru, dok Bošnjaci napadno instalirane jednonacionalne i vjerske simbole tumače kao provokaciju i prijetnju.
Tenzije su kulminirale nakon što su se članovi stolačkog Foruma mladih odlučili za radikalan potez - skidanje hrvatskih simbola, te podizanje zastave države BiH na pročeljima gradskih institucija i na tvrđavi iznad grada. Nerim Dizdar, predsjednik Foruma mladih:

“Nakon što su se nadležni organi oglušili o naše zahtjeve da oni sprovedu zakone i da uklone nezakonito postavljena obilježja, ove simbole zločina, segregacije i diskriminacije koja se i dan-danas provodi u Stocu. Nakon što nadležni organi nisu sproveli zakon i uklonili ta postavljena obilježja, stolački Forum mladih i veliki broj građana Stoca skinuli su ta paradržavna obilježja.”

Nakon skidanja zastava, lokalna policija privela je Dizdara na informativni razgovor:

“Osumnjičen sam za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Opet postavljamo pitanje: zašto policija nije privela one koji su postavljali te zastave? Oni izazivaju nacionalnu netrpeljivost, jer je pod tim obilježjima izvršen zločin u našoj općini. To je okretanje pile naopako.”

U gradiću u kome četiri petine odraslih stanovnika nema radno mjesto, a veća polovina traži socijalnu pomoć, zabrinuti su za situaciju u gradu. Evo slike lokalnog raspoloženja:

“Čuli smo da su digli te zastave. To nije trebalo postavljati nikako. Zna se da je grad Stolac bio 90 posto muslimanski.”

“Ono što su učinili i jedni i drugi - to ne valja.”

“Ovo je strašno ružno.”

“Ako je umrla Herceg Bosna i ona je izbrisana iz svih u Federaciji tamo, u vladi, zašto postoji ovdi? Zašto u Radimlji postoji? Zašto kroz cijele Dubrave postoji gdje su Hrvati? I gdje su Muslimani bili i gdje su i većinski narod?”

Nasilno skidanje hrvatskih znamenja s jarbola u centru Stoca proizvelo je seriju također zapaljivih reagovanja: lokalni HDZ osudio je skidanje zastava; aktivisti HSP-a najavili da će ih ponovo podići na jarbole; u policiji upozoravaju da su i jedan i drugi potez izvan zakona. Načelnik stolačke općine, Željko Obradović, kaže da su događanja naručena kao dio predizborne političke kampanje. On misli da je stolački problem mnogo složeniji:

“ Stolac je ostao i dalje crna točka, ali po drugim pitanjima, prije svega po pitanjima ulaganja u Stolac i pomoći Stocu, da Stolac živi normalnim životom, prvenstveno mislim na osiguravanje nekog normalnog broja radnih mjesta, kojih u Stocu zbilja nemamo, jer gospodarstvo nam je na koljenima.”

Nakon nedavnih incidentata, lokalni HDZ zatražio je hitno sazivanje sjednice Općinskog vijeća Stoca. Lokalni čelnik HDZ-a, Mladen Bošković, smatra da je riječ o smišljenim potezima kojima je cilj da isprovociraju nekontrolisanu emotivnu reakciju Hrvata. S druge strane, predsjednik Općinskog vijeća Stoca, Zoran Turković, kaže da je potreban širi principijelan dijalog u kome bi se otvorila sva brojna, bolna stolačka pitanja.

Dok događaji prijete mogućom novom eskalacijom, lokalna politika očigledno ne pokazuje spremnost da se ozbiljno pozabavi nagomilanim stolačkim problemima. Koliko su tačne tvrdnje nekih uglednijih Stočana da lokalnoj vlasti i političarima, zapravo, odgovara održavanje tihe vatre međustranačkih sporenja i međunacionalnih tenzija, teško je reći. Treba, međutim, upitati: zašto o svemu šuti federalni vrh, koji je svojevremeno glasno najavljivao da će pitanje Stoca biti u vrhu njihovog prioriteta? Na koncu, zašto o svemu mudro šuti i Ured Visokog predstavnika? I kome odgovara da ionako kratak stolački fitilj dogori novim incidentima?
XS
SM
MD
LG