Dostupni linkovi

Šta se dešava sa opozicionom scenom u Srbiji?


Od niza najava udruživanja i pregrupisavanja stranaka proevropske orijentacije za sada u praksi gotovo ništa nije ostvareno. Mediji u Srbiji ne daju previše prostora kada se takva udruživanja stranaka i najavljuju ali često bombastičko i senzacinalistički najavljuju nove stranke tamo gde ih nema, kao što je slučaj sa navodnim osnivanjem nove stranke Čedomira Jovanovića što se pokazalo netačnim, bar za sada. U sredu su se ujedinile Orlićeva Socijaldemokratska partija i Čovićeva Demokratska alternativa. Predsednik nove stranke biće Nebojša Čović. O razlozima integracija ove dve stranke Orlić kaže:

“Da Srbija napokon dobije demokratsku levicu i da Srbija napokon dobije i političku samostalnost, političku stabilnost koja joj nedostaje u ovom periodu koji je faktički pred nama.”

Slobodan Orlić ne isljučuje da u novoformiranu stranku mogu da se uključe i druge stranke socijaldemokratske opcije. Formiranje takvog bloka socijaldemokratskih stranaka ili stranaka civilnog proevropskog opredeljenja najavio je nešto ranije Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije. Dokle se stiglo sa tom idejom Korać je rekao u Pres klubu Radija Slobodna Evropa.

“Razgovarao sa Građanskim savezom, sa Rasimom Ljajićem, ima još razgovora. Dakle to nije završeno, mi ćemo to napraviti i to je dugoročni projekat: ljudska prava, evropske vrednosti, evropska integracija, antiklerikalizam, antiratni stav, i naravno protiv šovinizma i kako bih rekao guranja glave u pesak u pogledu posledica rata i tog progama.”

Šta se dešava sa opozicionom scenom u Srbiji? Zašto uprkos nesumnjivo krhkoj vladi opozicija nije ojačala svoje redove? Osim Srpske radikalne stranke na političkoj sceni Srbije gotovo i da nema opozicije. Milan Podunavac, profesor sa Fakulteta političkih nauka našem radiju je kazao:

“Kada je u pitanju politički prostor Srbije mislim da se nedovoljno uočava jedna vrlo značajna i radikalna politička promena koja se po mom sudu prevashodno izražava u jednoj sasvim novoj političkoj strategiji kojom jedan novi politički blok na pretpostavkama jednog socijalnog i političkog konzervativizma nudi pretpostavke za razrešenje onog što se u politici i u konstituciji jedne države označava kao state and national building. Mislim da je to nešto što ima mnogo dublju političku filozofiju i što se podjednako u političkom i u civilnom društvu Srbije nije dovoljno prepoznalo i da ono kao što je sada sasvim evidentno nema neku jasnu političku opoziciju.”

Uzrok konfuzije na političkoj sceni Podunavac vidi i u nejasnim stavovima sa kojima Demokratska stranka Borisa Tadića nastupa u javnosti.

“Ali ja mislim da prostor za opozicijski politički projekat, za projekat koji bi konstituisao Srbiju iz bitno građanskih proliberalnih i naglašeno proevropskih pretpostavki u ovom trenutku dominantno može da dođe iz civilnog društva, pogotovo što je pozicija po mom sudu Demokratske stranke i političke poruke koje ona šalje u poslednje vreme su dosta nejasne i na neki način se približavaju političkoj grupaciji socijalnog i političkog konzervativizma koju narvno na neki način simbolizira Demokratska stranka Srbije.”

Ipak profesor Podunavac je optimista da se snage civilnog društva mobilišu i da se autentična opozicija u takozvanom civilnom sektoru koji obuhvata nove mlade intelektualne snage, nevladin sektor i proevropske stranke već vrlo ozbiljno stvara.
XS
SM
MD
LG