Dostupni linkovi

Vojvodina - most za odnose Beograda i Budimpešte


Nikakva internacionalizacija pojedinog etničkog pitanja u Vojvodini neće ništa dobrog doneti, ocenio je predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak nakon inicijative parlamentaraca Mađarske da se povodom serije nedavnih incidenata prema Mađarima u proceduru Parlamentarne skupštine Saveta Evrope uvrsti i dokument o položaju vojvođanskih Mađara.

“Samo jasno pitanje šta je sa Vojvodinom kao sa političkim subjektom u celini sa svim njenim građanima može doneti solidna stabilna i trajna rešenja na ovim prostorima. Sva druga separatna rešenja će se završiti nagodbama na relaciji Beograd-Pešta, gde će Vojvodina biti nastanak i njene nacionalne zajednice most preko koga će svi gaziti.”

Savez vojvođanskih Mađara preduzeo je u poslednje vreme mnoge poteze na internacionalizaciji pitanja incidenata prema Mađarima. Predsednik Jožef Kasa:

“Zato što država tromo reaguje, a incidenti po broju i po jačini se pojačavaju, tako da tu mesta ćutnji nije bilo.”

Nenad Čanak primećuje da je indikativno da se opet kao u slučaju Hrvata početkom 90-tih godina izdvaja ijedna nacionalna zajednica sa kojom se pogoršavaju odnosi.

“Što jasno pokazuje da nije ništa što je autohtono vojvođansko, nego da je u stvari uneto od spolja za dnevno-političke potrebe manipulacije strahom i tenzijama. Dakle u pitanju je ponovo pokušaj da se Vojvodina destabilizuje i za to je direktno odgovoran režim u Beogradu. Mislim da bi zbog toga predsednik vlade i u najmanju ruku ministar unutrašnjih poslova morali hitno da podnesu ostavke.”

Istorija pokazuje da se svaki pokušaj neke zemlje matice da internacionalizuje položaj svoje dijaspore loše odražavao po položaj te same dijaspore, primećuje Čanak. Pokrajinski sekretar za nacionalne manjine Tamaš Korhe opet kaže da bi i sam bio srećan kada bi međunarodna zajednica mogla da prestane da se bavi stanjem ljudskih prava i položajem manjina u Srbiji.

“Iako smatram da svakako nije dobro ako se te stvari moraju rešavati van institucija sistema države, ali izgleda da država još nije preduzela sve adekvatne mere koje može u cilju da takvih incidenata bude manje i da se rasvetle svi ovi događaji korektno.”
XS
SM
MD
LG