Dostupni linkovi

Naredni meseci ključni za rešenje statusa


Petersen je istakao da se nalazi na celu teske misije, ciji je cilj da pokrene Kosovo ka resenju konacnog statusa, dok ce na tom putu prioriteti biti bezbednost, dijalog, standardi, decentralizacija i prenos nadleznosti. Petersen je ocenio da za bezbednost moraju biti odgovorni svi: “Kosovo ne moze ici napred ukoliko nije bezbedno mesto, a svako nasilje je korak nazad u naporu da krenemo ka razgovorima o statusu”, izjavio je Petersen isticuci da ce UNMIK policija i Kosovska policijska sluzba u saradnji sa Kforom, ali i privremenim institucijama, uciniti sve sto je moguce da Kosovo postane sigurno mesto za sve njegove stanovnike a posebno za manjine.

Sef UNMIKa istice da ce se ubrzati proces ispunjenja standarda, jer su oni bitni za bolji zivot na Kosovu i korak ka evropskim integracijama. Petersen je rekao da su mnoga ovlascenja preneta na kosovske vlasti, ali da ce se taj proces nastaviti: “U okviru Rezolucije 12 44 i Ustavnog okvira ima mesta za nastavak prenosa ovlascenja, za intenziviranje partnerstva sa privremenim institucijama, od kojih cu istovremeno traziti potpunu odgovornost”, izjavio je Petersen i najavio da ce kosovske institucije dobijati sve veca ovlascenja.

Sef UNMIKa je naglasio da je neophodno nastaviti dijalog izmedju Pristine i Beograda, s obzirom da je do sada bilo previse neosnovanih izgovora za njegovo odlaganje: “Pristina ne treba da se plasi motiva vlasti u Beogradu, a ni Beograd ne treba da se plasi onoga sto mi ovde radimo, zato cu se zalagati za nastavak dijaloga sa Beogradom, koji treba da shvati da je i u njegovom interesu stabilnost Kosova i jasnoca pitanja statusa”, kaze Petersen. On je istakao da ce saslusati ideje Beograda za decentralzaciju Kosova, ali i istakao da ce se o lokalnoj samoupravi odlucivati na Kosovu.

Petersen je upozorio da oni koji bojkuju predstojece parlamentarne izbore nanose veliku stetu gradjanima koje predstavljaju. Sef UNMIKa kaze da ce period posle izbora voditi ka pregledu ispunjenja standarda i otvaranju pitanja konacnog statusa: “Naredni meseci su apsolutno kljucni u donosenju zakljucaka i da eventualno SB donese odgovarajucu odluku o konacnom statusu”, rekao je Petersen isticuci da je neophodno postici medjunarodni konsenzus o buducnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG