Dostupni linkovi

Ni policija nije sigurna


Posljednji događaj u centru Sarajeva, u kojem je izboden šesnaestogodišnji mladić, ponovo je uznemirio građane glavnog grada BiH, koji su za naš radio izjavili kako se ne osjećaju sigurnim, niti zaštićenim:

“Zaista zabrinjavajuće, da me je strah izaći na ulicu, vjerujte. A za djecu da i ne govorim. Ono šta se desilo sa onim malim kad je čekao trolejbus, vjerujte, žena sam, ja bih mu prišla i spasila ga. A ako ne, onda svaki ima mobitel u džepu.”

“Mi imamo niz takvih događaja u gradu, gdje se nije riješio slučaj ko je ubio čovjeka. Ubijen je pred stotinu ljudi i niko nije znao. Znači da se i oni koji bi potencijalno htjeli da svjedoče ne osjećaju sigurnim da to urade.”

“Imam djecu koja su mlada, koja žele izlaziti, provoditi se itd. Ali vjerujte, kad god izađu, uvijek razmišljate s kim će biti, ko će se u bilo kojem kafiću... ko se kome zamjerio, koga će napasti itd.”

“Ja lično, kao žena, imam strah da idem negdje poslije deset sati sama.”

“Ni policija nije sigurna, vjerujte. Ja znam. Moj komšija došao kući, auto mu obija, a on u odijelu policijskom, kaže: ‘Šta radiš?’ Ovaj kaže: ‘Hoću auto, treba mi.’ A njegov auto, policijski.”

Tačno prije godinu dana, u centru Sarajeva, na očigled stotinjak Sarajlija, hicem u glavu ubijen je dvadesettrogodišnji Pavle Bezek. Godinu prije ubistva Bezeka, ubijen je tridesetogodišnji Muzafer Kalić. Alarmantan podatak predstavlja činjenica kako niti jedno ubistvo nije u potpunosti rasvijetljeno, kao što nisu pronađeni ni počinioci nekoliko atentata, također u glavnom bh. gradu.
Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Mevludin Halilović, kaže kako u nadležnosti ovog ministarstva nisu krivična djela, već isključivo organizovani kriminal i terorizam. Za naš radio Halilović je izjavio da nema ingerencije da potpisuje krivične prijave, niti uticaj protiv koga će one biti podnesene. Stoga ga čudi incijativa SDP-a da podnese ostavku zbog katastrofalnog stanja u oblasti sigurnosti, koju bi podnio, kako kaže, samo kad bi za nešto bi odgovoran.
Generalni sekretar SDP-a Svetozar Pudarić:

“Ja sad stvarno postavljam pitanje: da li treba tražiti ostavku čovjeka koji, po njegovim izjavama, ne odgovara nizašta? Onda se postavlja pitanje uopšte postojanja, ne ostavke jednog čovjeka, ministra unutrašnjih poslova kao takvog. Kome i čemu je on uopšte potreban?”

Ministar Halilović: “Ovakva organizacija, pogotovo kriminalističke policije, koja je u Federaciji je neodrživa. I u tom smislu očekujem da će i naredna reforma policije dati odgovor na to pitanje, a to je da se kvalitetna reforma, kriminalističke policije prije svega, organizuje na takav način da pruži bolju zaštitu građanima, odnosno da bude efikasnija aktivnost policije.”

O dosadašnjim nerasvijetljenim bombaškim napadima u Sarajevu, Halilović kaže: “Tačno je da federalno ministarstvo je uključeno u pojedine istrage i prati se istraga u smislu: ukoliko se dođe do određenih podataka da ta djela imaju elemente terorizma ili organizovanog kriminala, u tom momentu federalno ministarstvo preuzima ta djela.”

Ministar Halilović odgovornost za stanje sigurnosti u Federaciji BiH prebacuje na policijske komesare i kantonalne ministre unutrašnjih poslova. Portparol federalne policijske uprave, Robert Cvrtak: “Ono što vam mogu reći jeste da Uprava policije federalnog ministarstva unutarnjih poslova redovito, svakoga mjeseca, zatim polugodišnje, godišnje dostavlja ministru informaciju o stanju sigurnosti na području Federacije. To je informacija koja je sačinjena na temelju rada kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i na temelju rada federalnog ministarstva unutarnjih poslova. Te informacije sadrže - pored ovoga stanja sigurnosti koje podrazumijeva stanje kriminaliteta, zatim stanje javnog reda i mira, stanje sigurnosti prometa, te drugih aktivnosti policije na prostoru Federacije - i prijedlog mjera koje je potrebno učiniti pom pitanju sigurnosti. To je ono što vam mogu reći. Mi to dostavljamo svakoga mjeseca, polugodišnje i godišnje.”

Parlament Federacije BiH početkom godine tražio je od federalne vlade da dostavi izvještaj o stanju sigurnosti u ovom bh. entitetu, kao i mjerama koje trebaju biti preduzete za smanjenje kriminaliteta. Poslanik Mirnes Ajanović kaže kako izvještaj nije ni do danas podnesen. O navodima ministra unutrašnjih poslova Mevludina Halilovića da o stanju sigurnosti brinu isključivo kantonalni ministri i policijski komesari, Ajanović kaže: “Ovakvo stanje prebacivanja odgovornosti sa jednih na drugi nivo daje, ono što je najgore, jednu vrstu podrške organizovanim kriminalnim grupama da smatraju da mogu raditi šta hoće. Evidentno je da vlast, koja je nadležna za rješavanje pitanja, ne želi ništa da uradi kako bi se saniralo stanje koje je evidentno negativno.”

U sarajevskom kantonalnom tužilaštvu tvrde da "intenzivno rade na istragama", te da će u skorije vrijeme uspostaviti saradnju sa građanima, koji su u većini slučajeva glavni svjedoci. Često se dešava, kažu, da svjedoci sarađuju i otkriju detalje, ali kada budu pozvani da svjedoče - oni se povlače, što je jedan od razloga zbog kojeg istrage traju dugo.
XS
SM
MD
LG