Dostupni linkovi

PRIŠTINA / BEOGRAD


Danac Soren Jesen Petersen (Jessen), doputovao je u ponedeljak u Prištinu gde je preuzeo dužnost čelnika Civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK).


Petersen, šesti izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu, nakon Brazilca, pokojnog Serža Vijeire de Mela (Sergio Vieira de Mello), Francuza Bernara Kušnera (Bernard Kouchner), Danca Hansa Hakerupa (Haekkerup) i Nemca Mihaela Štajnera (Michael Steiner), prvi radni dan je počeo sastancima sa komandantom Međunarodnih vojnih snaga na Kosovu nemačkim generalom Holgerom Kamerhorfom (Kammerhoff) i sa kosovskim zvaničnicima i predstavnicima Srba.


Ocenio je, među ostalim, da neće biti stabilnosti na zapadnom Balkanu sve dok ne bude određen konačni status Kosova.


Vlasti u Beogradu objavile su na dan stupanja na dužnost novog administratora na Kosovu podatke o stradanju Srba na Kosovu u protekle četiri godine.


Vlasti u Beogradu navode da je od kako je u leto 1999. uspostavljena na Kosovu međunarodna uprava ubijeno 1.223-oje ljudi, od čega 1029 Srba, da je kidnapovano ili nestalo 1.150 osoba od čega više od 1.000 Srba, i da je sa Kosova proterano 200.000 Srba, a da ih se samo 4.487 vratilo.
XS
SM
MD
LG