Dostupni linkovi

Program kome će se vjerovati


Početak emitovanja programa državne televizije BHT1 na vlastitom kanalu ima veliki značaj za cijelu BiH. Ovo je prvi put nakon 13 godina da građani BiH mogu pratiti program državne televizije na gotovo cjelokupnoj teritoriji države. Direktor Televizije, Milan Trivić, ne krije zadovoljstvo:

“Ja mislim da je to veliki događaj ne samo za nas koji ovdje radimo, nego i za sve novinare u BiH, za sve one koji su bilo kada radili i na televiziji. Ja bih rekao - Televizija BiH ponovo se vratila svojoj kući. Sada je signal praktično na cijeloj teritoriji države. Više od 90 posto, 91 posto stanovništva može da gleda naš kanal. I u pravu ste - to se desilo nakon 13 godina. I ja sam sretan što je taj događaj obilježen upravo fenomenalnim otvaranjem Olimpijade u Atini i što smo mi iskoristili taj događaj da otvorimo i naš kanal.”

Uoči početka programa državne televizije upitali smo građane šta očekuju:

“Od BHT1, od naše državne televizije očekujem, ne samo ja nego mislim svi naši građani BiH, najjači informativni program kome konačno možemo vjerovati.”

“Možda bi trebalo malo više da ima emisija zabavnog karaktera. I za omladinu nek je ovako nešta. I filmova za stare nas - i eto tako.”

“Mislim da bi bilo dobro da bude edukativnog programa, zabavnog programa. Svi mi znamo koliko politika dans je u gradu, u državi, koliko je zastupljena, koliko programa takvog karaktera ima, tako da ljudima treba nešto drugačije - znači, da ne gledamo više politiku, politiku, jer ona je svuda oko nas.”

“Volio bih da gledam sport - nogomet, košarku, rukomet, plivanje... i ova atletika što će sada biti. I nekakvih malo boljih filmova, svježijeg datuma, a ne ovo samo staro šta ima.”

Televizija će tokom trajanja Olimpijade u Atini prenositi program igara svaki dan od ranih jutarnjih sati. Svaki sat vremena slijede i redovne vijesti, a centralni dnevnik ostaje u redovnom terminu u 19.00 sati. Evo kakvi su programski planovi ubuduće:

“Dakle, informativni program, informativne emisije - riječ je o dva centralna dnevnika: ovaj u 7.00 sati i onaj u 22.00, u koji mi polažemo velike nade. Taj dnevnik će se zvati BHT vijesti. On će sigurno, pretpostavljamo i čekujemo, privući veliku pažnju gledalaca. Zatim, imat ćemo magazinske emisije utorkom i četvrtkom. I, naravno, bogat, bogat sportski program. Imat ćemo Ligu šampiona i sve najvažnije svjetske, evropske događaje, a pratit ćemo i vrhunski sport naše države, prije svega košarku i fudbal.”

Osim informativnog i sportskog programa, Trivić najavljuje i kvalietetan filmski i domaći program:

“Svaki dan ćemo imati jedan dobar strani film. Mislim da će taj program biti zanimljiv. Nama treba malo vremena i u hodu ćemo ubacivati nove emisije, nove sadržaje. Već smo u pregovorima za oko par emisija koje mogu biti vrlo znamljive. Npr., pregovaramo s Nadrealistima da oni nastave, da oni, zapravo, urade za nas jednu novu seriju Top lista Nadrealista. Pregovaramo i sa Hasijom Borić da ona napravi jednu bh. verziju svog poznatog Feral tribune kabarea itd. Dakle, želimo da imamo malo više humora, malo više zabave na našem kanalu. Bit će tu i drugih, obrazovnih sadržaja, ali za sve to nam je potrebno malo vremena. Već u oktobru, novembru bit će još novih emisija, ja se nadam prijatnih iznenenađenja za naše gledaoce.”

Od 30. avgusta program državne televizije će biti emitovan i na satelitu, tako da će građani BiH koji žive u inostranstvu moći svakodnevno pratiti najavljene sadržaje, kaže direktor televizije.

Ured Viskog predstavnika pozdravio je početak emitovanja programa na vlastitom kanalu, napomenuvši da je jedinstveni javni servis dio od 16 uslova koje BiH mora ispuniti kako bi se približila evropskim integracijama. Ostaje još jedino neriješeno pitanje usvajanje zakona o javnom RTV servisu, koji je, podsjećamo, Parlament pred godišnje odmore odbacio zbog suprotnih mišljenja - uglavnom nacionalnog karaktera.
XS
SM
MD
LG