Dostupni linkovi

Skupština SiCG nije raspravljala o novoj državnoj himni


Nakon četvoročasovnih konsultacija Skupština Srbije i Crne Gore nije prihvatila predloženi dnevni red da se po hitnom postupku raspravlja o novoj himni državne zajednice. Iako je većina poslanika iz Srbije podržala ovaj predlog, sve crnogorske stranke, osim vladajuće Demokratske partije socijalista, bile su uzdržane. Zoran Žižić iz Socijalističke narodne partije:

“Ono što je nas opredjelilo da ne glasamo za hitan postupak jeste jedna moralna težina i značaj koju ima po našem mišljenju ličnost patrijarha Pavla. Mi smo bili protiv hitnog postupka, dakle, usvajajući na neki način njegovu zamolnicu da se ovo pitanje prolongira.”

Međutim, na pitanje da li to znači da Socijalistička narodna partija nije protiv predloga nove himne, već samo protiv rasprave po hitnom postupku, Žižić nije imao konkretan odgovor.

“U ovom momentu je dovoljno ovo što sam vam rekao. Dakle za to da se to u redovnom postupku riješi, a kada bude o konkretnim rešenjima reč tada ćete imati naš stav.”

Socijaldemokratska partija Crne Gore smatra da državna zajednica ne treba da usvoj himnu dok se definitivno ne reši državni status Srbije i Crne Gore. Miodrag Iličković, potpredsednik ove stranke.

“Čitav plan nije bio da ova himna danas hitno ide za Atinu i da se poput nekog vještačkog bubrega u frižideru prebaci i uvede u zvaničan program Olimpijskih igara. Mi mislimo da to uopšte nije važno i da ova zajednica ima mnogo važnije i značajnije probleme.”

Na drugoj strani pak Aleksandar Pravdić iz Demokratske stranke Srbije, olimpijcima je uputio sasvim drugačiju poruku:

“Moje iskreno žaljenje i žaljenje DSS što će morati i dalje da se bore pod himnom kojoj većina Srbije zviždi, koju oni nisu podržavali bezbroj puta u svojim izjavama.”

Od partija iz Srbije jedino su poslanici G 17 bili protiv usvajanja dnevnog reda, dok su socijalisti bili uzdržani, tako da će umesto predloga nove himne kompilacija svečane pesme “Bože pravde” i crnogorske himne “Oj, svijetla majska zoro” kao himna državne zajednice Srbije i Crne Gore i dalje biti svirana “Hej, Sloveni”. Novi predlog himne državne zajednice trebalo bi da se ponovo nađe na dnevnom redu parlamenta u septembru.
XS
SM
MD
LG