Dostupni linkovi

Vojska RS smanjena na 4 000 pripadnika


Načelnik Generalštaba Vojske RS-a, generalmajor Novak Đukić, koji je prije nekoliko dana primio ovu dužnost, saopštio je danas u Banjoj Luci da je od 1. juna ove godine Vojska RS-a prešla na rad po novoj organizacijsko-formacijskoj strukturi, u skladu s ukupnom reformom odbrambeno-bezbjedonosnog sistema RS-a i BiH. Nakon ove reforme, brojno stanje Vojske RS-a svedeno je na 4 000 pripadnika, što je značajno kvantitativno smanjenje. Načelnik Generalštaba naglasio je da su još neka pitanja vezana za reformu oružanih snaga BiH u ovom entitetu u toku:

“Personalno, ovi sastavi su popunjeni, što se tiče oficirskog sastava, sa najprofesionalnijim ljudima u svom pozivu i to, mogu da kažem, 99 posto. Sa vojnicima po ugovoru - profesionalcima ova popunjenost je nešto manja. U toku je konkurs za popunu vojnika po ugovoru - profesionalaca i taj zadatak trebao bi u naradenom periodu, za negdje mjesec dana najduže, da bude završen.”

General Đukić naglasio je, također, da su aktivnosti u proteklom periodu bile usmjerene ka jednom cilju, a to je prijem BiH i njenih oružanih snaga u program Partnerstvo za mir. Iako to nije ostvareno na junskom samitu NATO-a u Istanbulu, mi i dalje ostajemo čvrsto opredijeljeni za evroatlantske integracije i u tom smislu cjelokupna obuka prilagođena je NATO standardima, naglasio je Đukić:

“Nije to nimalo lako. Upotrijebljena su značajna materijalna sredstva, značajna novčana sredstva da bi ljudi ovladali tim standardima. Sigurno da neće to ići ni brzo ni lako i da će za to trebati i vremena, trebati dosta i pomoći od svih struktura i sigurno da neće ni rezultati izostati.”

Đukić je istakao da, pored aktivnosti koje se provode u okviru akcije prikupljanja zaostalog naoružanja, jedan od problema je i rješavanje viška naoružanja:

“Značajan broj tog naoružanja naći će se u našim livnicama na topljenju, uništavanju i time će se dovesti na granice limitiranog naoružanja, kako lakog tako teškog.”

Što se tiče obaveza prema zajedničkim organima BiH, načelnik Generalštaba naglasio je da će se Vojska RS-a pridržavati zakona RS-a i BiH koji regulišu ovu oblast.
XS
SM
MD
LG