Dostupni linkovi

FOČA / SARAJEVO


Posmrtni ostaci više od dvadeset osoba ekshumirani su do sada iz masovne grobnice otkrivene nedavno kod Foče, na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine.


Čelnik Državne komisije za nestale Amor Mašović je izjavio da su posmrtni ostaci otkriveni ispod velikog sloja jalovine odlagališta rudnika uglja Miljevina. "Sasvim je jasno da su tela sukcesivno dovožena i izbačena iz kamiona i onda je preko tih tela prebačena jalovina što otvara pitanje odgovornosti ne samo civilnog i vojnog rukovodstva Foče, nego i onih koji su bili zaduženi za gazdovanje rudnikom Miljevina", rekao je Mašović.


Prema njegovom pretpostavkama reč bi mogla da bude o jednoj od najvećih do sada otkrivenih masovnih grobnica u koje su pokopani uglavnom Bošnjaci koje su na početku rata pobile srpske snage.


Murat Hurtić iz Komisije za nestale Federacije Bosne i Hercegovine objavio je u utorak da su iz masovne grobnice otkrivene nedavno kod Bratunca do sada ekshumirani posmrtni ostaci 234 osobe.


Agencije navode da forenzičari smatraju da je reč o Bošnjacima iz Bratunca koje su na početku rata pobile srpske snage, ali i o žrtvama genocida počinjenog 1995. u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG