Dostupni linkovi

BEOGRAD / PODGORICA


Srpska pravoslavna crkva (SPC) je u utorak žestoko kritikovala predloženu himnu Zajednice Srbije i Crne Gore (SiCG) navodeći kao razlog da njen crnogorski deo, koji je i deo himne Crne Gore, "ne predstavlja u suštini narodnu crnogorsku pesmu već pesmu jedne od najmračnijih ličnosti u istoriji Crne Gore, fašiste i naciste Sekule Drljevića".


SPC u pismu upućenom najvišim zvaničnicima Srbije, Crne Gore i srpsko-crnogorske Državne zajednice koje je potpisao poglavar, patrijarh Pavle (Stojčević) naziva predloženu himnu "Kentaurom" i navodi jednu od verzija crnogorske narodne pesme "Oj, svijetla majska zoro" u kojoj se pominju Obilići i Njegoš kao "najmudrija srpska glava". SPC tvrdi da ta verzija predstavlja "originalni tekst narodne pesme".


Pre ovog saopštenja SPC bio je postignut dogovor prema kojem je bila obezbeđena podrška većine poslanika za usvajanje predložene himne koja predstavlja kombinaciju stare srpske himne "Bože pravde" i crnogorske himne "Oj, svijetla majska zoro".


Predsednik Skupštine Zoran Šami je rekao da predstavnici stranaka tom prilikom nisu govorili o stavu SPC jer se, kako je rekao, "partijarhovo pismo ne komenatriše".


Niko od državnih zvaničnika Srbije do sada nije komentarisao stav SPC.


Demokratska partija socijalista Crne Gore je saopštila da je crkva u Crnoj Gori "već vek i po odvojena od države", dok je Socijaldemokratska partija Crne Gore saopštila da se SPC "bez skrupula meša u rad parlamenta".


Crnogorska pravoslavna crkva je ocenila da SPC "teži da dovrši proces negacije denacionalizacije Crnogoraca i njihove države i crkve"
Verske zajednice bi, prema članu 41 Ustava Srbije i prema Članu 27 Povelje o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama SiCG, trebalo da budu odvojene od državnih poslova.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG