Dostupni linkovi

U Miljevinu uskoro dolaze istražitelji Tribunala


Informacija da se tijela oko 600 Bošnjaka iz istočne Bosne nalaze nedaleko od direkcije Rudnika Miljevina, Državna komisija za traženje nestalih posjeduje već godinama. Međutim, tačna lokacija masovnih i pojedinačnih grobnica na ovom području nije mogla biti određena sve do nedjelje. Zahvaljujući upotrebi specijalne sonde, koja je prvi put korištena ovdje, locirana je prva od tri masovne grobnice. Predsjednik Komisije Amor Mašović:

“Pretpostavlja se da se na ovoj lokaciji nalazi logoraši iz logora KPD Foča, iz Barutnog magacina iz Kalinovika, te mještani Jeleča u opštini Foča i Miljevine, susjednog naselja. Sasvim je jasno, na osnovu ovog što smo do ovog časa pronašli, da su tijela sukcesivno dovezena na ovaj lokalitete, zatim jednostavno izbačena iz kamiona i potom je jalovina iz rudnika dovezena i prebačena preko ovih tijela, što otvara pitanje odgovornosti ne samo civilnog i vojnog rukovodstva fočanske opštine nego i onih koji su bili zaduženi za gazdovanje Rudnikom mrkog uglja Miljevina i koji su očigledno dopustili da se na ovim njihovim terenima prikrivaju tragovi ratnih zločina.”

Prvoga dana ekshumacije pronađena su tijela četiri žrtve. Među posmrtnim ostacima pronađeni su i lični dokumenti Imšira Konakovića iz rogatičkog sela Šatorovići.

“Neke od žrtava, na to upućuju čahure koje ste imali priliku vidjeti na ovom terenu, su očigledno likvidirane na ovom lokalitetetu, dakle živi dovedeni i ovdje, na ovom lokalitetu likvidirane.”

Zbog zločina u logoru KP dom Foča i u fočanskim selima odgovaralo je ili će pred Haškim sudom odgovarati nekoliko stanovnika iz ovog grada. Aida Ćatović, kantonalni tužitelj iz Sarajeva, odbija govoriti o imenima odgovornih koji su na ovaj način pokušali sakriti tragove:

“Naredbom Kantonalnog suda Sarajevo određena je ekshumacija na lokalitetu Rudnika Miljevina Foča. Naredba glasi na tri grobnice, a koliko će se tijela naći to će se tek tokom ekshumacije otkriti.”

Interesovanje za rezultate pretrage terena na području Miljevine još ranije su pokazali haški istražitelji, tako da članovi Komisije za traženje nestalih osoba njihov dolazak očekuju u narednih par dana.
XS
SM
MD
LG