Dostupni linkovi

Još uvek se ne zna da li će Srbi izaći na izbore


Zamenik sefa UNMIKa, Carls Brajsou, i predsednik medjuministarske komisije vlade Kosova za sanaciju steta, nastalih tokom martovskog nasilja, ministar za kulturu Bedzet Brajsori, su tokom danasnje posete Kosovu Polju pozvali Srbe da izadju na izbore, isticuci da jedino ucescem mogu uticati na promene. Prema recima zamenika sefa UNMIKa medjunarodna zajednica porucila je Srbima da trebaju biti deo institucionalnog zivota: “Jedan od nasih najvecih napretka jeste izgradnja demokratskih institucija. A korist od institucija mozete imati samo ucestvovanjem u njihovom radu. Zato UNMIK i nasi glavni partneri, SB UN i Kontakt grupa pozivaju Srbe da ucestvuju na izborima”, kaze Carls Brajsou.

Zamenik sefa UNMIKa i ministar Brajsori obecali su da ce se proces obnove objekata, unistenih ili ostecenih tokom nereda 17. i 18. marta, zavrsiti tokom jeseni. Oni su istakli da sada ostaje izazov izgradnje medjuetnickog poverenja.
Stoga je prema oceni ministra Brajsorija neophodno da Srbi izadju na izbore: “Nadam se da ce Srbi izaci na izbore jer su oni gradjani Kosova. Oni treba da ucestvuju jer program obnove vlade obuhvata i izgradnju poverenja izmedju razlicitih zajednica na Kosovu”, kaze Brajsori.

Medjutim, uoci samog zrebanja za redosled na izbornoj listi, zakazanog za 12. avgust., koalicija Snaga Srbije, Srpskog pokreta otpora i Nove Srbije obavestila je Centralnu izbornu komisiju da se povlaci iz izbornog procesa. Kako prenose agencije, lider Srpskog pokreta otpora Momcilo Trajkovic rekao je da je povlacenjem te koalicije postovan stav Vlade Srbije koja je preporucila Srbima da pod ovim uslovima ne ucestvuju na izborima. Ali i pored takve preporuke jos uvek se ceka da Beograd usvoji jedinstveno stajaliste. Prema oceni Olivera Ivanovica, clana Predsednistva skupstine Kosova, iz koacije “Povratak”, zvanicni Berograd mora da razmotri sve moguce posledice i donese razumnu odluku: Kompletne vlasti u Beogradu, vladajuca koalicija ali i predsednik drzavne zajednice i predsednik Koordinacionog centra moraju doneti svoj stav, vrlo odgovorno sa predvidjenim konsekvencama, konsekvence su i u jednom i u drugom slucaju a odgovorna vlast mora imati svoje resenje. Konsultacije su u toku u svakom sluacaju na vise nivoa i u vise razlicitih oblika. Ja mislim da ce predstavnici Srba biti pozvani jos na jedan siri krug konsultacija”.

Ivanovic najavljuje moguce promene u koaliciji “Povratak”: “Ako bude prijava i ucestvovanja mislim da koalicija Povratak mora da ima svoje mesto. Ali u kakvom ce obliku onda biti, to je vec drugo pitanje. Mislim da nece biti sve one partije koje su bile ranije”.
XS
SM
MD
LG