Dostupni linkovi

Olimpijsku zastavu BiH u Atini će nositi Nedžad Fazlija


Na 28. Olimpijskim igrama u Atini, čiju ceremoniju otvaranja možemo pratiti u petak 13. avgusta, bit će i bh. olimpijski tim. Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Milanko Mučibabić, na danas upriličenom ispraćaju olimpijskog tima ka Atini, nije krio svoje zadovoljstvo:

“Bez obzira na tegobe, bez obzira na nevjerne Tome, mi smo uspjeli. Mi imamo sport, mi smo se organizovali, mi imamo olimpijski tim. Molim vas, mi imamo olimpijski tim među 202 olimpijske zemlje na Olimpijadi i mi treba da budemo ponosni. Preostaje nam da poželimo ekipi sretan put, da im poželimo puno sportske sreće, da im poželimo dobre sportske rezultate i da se sa ponosom vratimo iz Atine.”

Nedžad Fazlija - streljaštvo, Jasminka Guber - atletika, Mervana Jugić - tenis, Amel Mekić - džudo, Srđan Miličević - stoni tenis, Željko Panić -plivanje, Zoran Prerad - te kvan do, Jasmin Salihović - atletika i Emir Šarganović - kajakaštvo, imena su (ali i discipline) koja će pod zastavom BiH biti prisutna na Olimpijskim igrama u Atini. Sretan put bh. olimpijcima je poželio i grčki ambasador u BiH Mihail Koukakis:

“Vrlo je važna stvar da će ovaj tim, u petak navečer, sa još dvije stotine i jednom delegacijom iz svijeta, marširati na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Atini. Građanstvo BiH treba shvatiti koliko je ovo veliki događaj za BiH.”

Na ispraćaju bh. olimpijskog tima danas je bio i zamjenik ministra civilnih poslova BiH, Zoran Tešanović:

“Mislim da je teško reći koliko ovo može biti dobar povod za sve mlade ljude u BiH da krenu pravim putem - putem sporta, olimpizma i putem uspjeha.”

Kakve rezultate očekuju naši sportaši, pitali smo teniserku Mervanu Jugić i tekvandoistu Zorana Prerada:

“Znam da imam šansi, da su to sve male nijanse. Ako uđem potpuno koncentrisana u meč, tu svašta može da bude. Teško je nešto predvidjeti, ali ja sam imao i prije uspjehe i ja znam svoje protivnike. I ako bude moj dan, ako bude malo sreće, sve je moguće.”

Zoran Prerad kaže da se puna dva mjeseca priprema za Olimpijadu u Atini:

“Samo mislim o Olimpijadi. Imao sam pripremu u Hrvatskoj, Grčkoj, dalje sam nastavio u Prijedoru, da treniram u mom klubu. Da nastupam na Olimpijadi, uvijek mi je bila želja. To je želja svakog sportiste - da bar jednom u životu nastupi na tako velikom takmičenju, koje se svake četiri godine održava. Velika mi je to čast.”

“Mogu samo reći da sam u jako dobroj formi i da se nadam dobroj igri. Međutim, o rezultatima ne bih govorila, jer ja stalno dam sve od sebe, maksimalno, sto posto, a rezulatat će doći poslije.”

Olimpijski komitet BiH zahvalio se danas sponzorima koji su pomogli odlazak 22 člana olimpijskog tima iz BiH u Atinu. Generalni sekretar Olimpijskog komiteta, Sejdalija Mustafić:

“I za buduća vremena očekujem i od sponzora i od vlada da podrže sport još više i još bolje. Htio bih da čestitam Grčkoj, da čestitam grčkom narodu, da čestitam ambasadoru Grčke što su se obistinila naša vjerovanja - Grčka i Atina su spremne za otvaranje Olimpijskih igara, na zadovoljstvo sporta i sportista čitavog svijeta.”

13. avgusta zastavu BiH će, na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Atini, nositi Nedžad Fazlija.
XS
SM
MD
LG