Dostupni linkovi

Za ispunjenje standarda nije potrebno izvršiti prenos rezervisanih nadležnosti


“U Ustavnom okviru je jasno naznaceno koje su kompetencije rezervisane za misiju UN a koje se mogu preneti na kosovske institucije”, izjavio je Dzef Bili. On je odricno odgovorio na pitanje da li je za ispunjenje standarda potrebno da institucije dobiju veca ovlascenja: “Za ispunjenje standarda nije potrebno izvrsiti prenos rezervisanih nadleznosti. O bilo kakvom potencijalnom prenosu nadleznosti ne odlucuje UNMIK vec, na osnovu Ustavnog okvira, to je odluka koju treba da donese SBUN. U Planu za implementaciju standarda jasno stoji koje je akcije potrebno preduzeti”, kaze Bili.

Prema njegovim recima za mnoge standarde je odgovoran UNMIK, kao sto je vladavina zakona, jer je u pitanju rezervisana vlast, i u realizaciji tog standarda lokalne institucije su oznacene kao partneri podrske.
Zenun Pajaziti ocenjuje da nedostatak ovlascenja nece spreciti proces ispunjenja strandarda, jer je za mnoge standarde odgovoran UNMIK: “Lokalne vlasti su odgovorne za ispunjenje standarda, ali mi nemamo ovlascenja da sve standarde realizujemo. Dobro bi bilo da ta dva procesa idu uporedo, ali s vremenom videcemo koje su eventualne prepreke u procesu ispunjenja standarda”, kaze Pajaziti.

Portparol UNMIKa istice da prenos kompetencija trenutno nije tema za raspravu: “Nasi prioriteti su sprovodjenje standarda i podrska reformi lokalne samouprave, a za to nisu neophodne nove kompetencije. Kada je u pitanju reforma lokalne uprave to podrazumeva da opstine dobiju nova ovlascenja, ona koja ce sa centralne biti preneta na opstinske vlasti. Ali tu se ne radi o novim kompetencijama”, kaze Dzef Bili.

Koordinator vlade za standarde Zenun Pajaziti kaze da ce se u buducnosti videti koliko nedostatak kompetencija moze uticati na standarde. Inace, pravosudje, unutrasnja i spoljna politika i bezbednost, ostaju rezervisana vlast UNMIKa. Do kraja 2002. godine sva nerezervisana ovlascenja su preneta na lokalne organe vlasti. Od tada UNMIK pomaze institucijama da izvrsavaju obaveze u okviru ovlascenja koja su im data Ustavnim okvirom.
XS
SM
MD
LG