Dostupni linkovi

Hiljade tezgi i tezgica


RSE
Na hiljade tezgi i tezgica na kojima se na pet kilometara dugom hercegnovskom šetalištu prodaje: garderoba, fast-food, piće, suveniri (ili ono što bi to trebalo da bude), ljekovi za sve i svašta, oprema za plažu, voće, sladoledi i ko zna što još, pokušavaju da evidentiraju u opštinskom Sekretarijatu za komunalno-inspekcijske poslove.

''Tačan broj tezgi se ne zna, ali je sigurno da na svakog prodavca sa dozvolom dolaze još dva koji rade mimo propisa'', kaže Milorad Šljivančanin, načelnik za komunalno-stambene i inspekcijske poslove u hercegnovskoj opštini.
ŠLJIVANČANIN
Mi smo uočili toliko nepravilnosti da je ovo možda jedna godina sa najviše nepravilnosti, jer je toliko nelegalnih objekata da je ovo jedno čudo. Mi se moramo izboriti.
RSE
Do kraja sezone ostalo je još malo vremena, pa su u opštini odlučili da krenu u akciju naplate kazni kako bi na jednoj strani napunili kasu, a na drugoj bar malo suzbili svaštarenje uz obalu. Oni koji su dobili dozvolu, a proširili se van toga, moraće da plate još 150 eura. Ko radi bez odobrenja plaćaće mandatnu kaznu od 500 eura. Prodavci knjiga i slika bez odobrenja, moraće na licu mjesta da plate 100, a kokice i kukuruz 50 eura. Za sladolede, voće i povrće mandatna kazna je 150 eura.
ŠLJIVANČANIN
Ovo je način da sve njih jednako stavimo pod lupu: i one legalne i nelegalne, s tim što se sad trenutno izvinjavamo legalnim, jer je uz njih prošlo duplo više nelegalnih koji su iskoristili vakuum u formiranju lokalne samouprave i svojom neodgovornošću i drskošću narušili obalu šetalište ''Pet Danica''.
RSE
Da li zbog tako masovne ponude, a time i veće konkurencije, prodavci bilježe gubitke. Vrijeme loše, takse visoke, narod nema para.
PRODAVAC
Ne može se izvuć’ ove godine.
PRODAVAC
Suveniri: to su flaše sa pijeskom. Lijepi se ikonica i školjke. Potražnja je mnogo manja.
RSE
Što je ovo? Odakle dolazi ova roba?
PRODAVAC
To je biljka koja liječi reumatizam, upalu zglobova, išijas... travara iz Bačke Palanke.
PRODAVAC
Idu najbolje ikone velike i male. I flaše idu. Najviše idu o slavama: Sveti Nikola, Sveti Jovan Krstitelj. Idu grbovi, Sveti Vasilije Ostroški.
RSE
Ima li interesovanja? Kako prolaze torbe?
PRODAVAČICA
Slabo ove sezone. Nije nešto dobra.
RSE
Odakle ovi satovi?
PRODAVAC
Iz Podgorice, Subotice. Naroda ima, ali je kupovna moć slaba. Dok platite ove dadžbine, a lokacija je ove godine bila vrlo skupa.
PRODAVAČICA
Ja sam iz Beograda. Platili smo sve i prodaja ne ide nikako ove godine. Baš smo propali. Nema vađenja ove godine. Baš je strašno loše.
XS
SM
MD
LG