Dostupni linkovi

Izlazak kosovskih Srba na izbore ili bojkot?


RSE
Razlike koje su se pojavile u vrhu srbijanske vlasti mogu se objasniti činjenicom da su Vlada i Skupština Srbije nakon martovske eskalacije nasilja na Kosovu usvojile plan o decentralizaciji i očekivale da će taj plan naići na međunarodnu podršku. Međunarodna zajednica nije do sada ni pozitivno ni negativno reagovala na taj plan. Stoga jedan deo Vlade koji oličava premijer Vojislav Koštunica misli da dok međunarodna zajednica ne usvoji taj vladin plan kosovske izbore bi trebalo bojkotovati.
KOŠTUNICA
Očigledno je da politika inertnosti, neodgovornosti, nezameranja ekstremnim elementima u albanskoj populaciji na Kosovu i Metohiji ovog puta prevagnula kad je reč o činiocima u međunarodnoj zajednici. I naravno, ova naša odluka ili preporuka Srbima na Kosovu i Metohiji da ne izađu na izbore i dalje ostaje vrlo konstruktivna. Nije ona zbog toga da se na izbore ne bi izašlo, već da bi se očuvala ideja o Planu Vlade Srbije i da bi se podstakao razgovor o Planu Vlade Srbije. Inače ako bi Srbi, da stvari potpuno pojednostavim, na ove izbore izašli, onda bi Plan Vlade Srbije bio definitivno i konačno sahranjen.
RSE
Deo vlasti oličen pak u šefu diplomatije Srbije i Crne Gore Vuku Draškoviću, poziva Srbe da na izbore izađu. I mada neprihvatanje Vladinog plana i Drašković smatra problemom, ipak razlog zbog kojeg se ne samo on odlučio na stav da je za Srbe bolje da na izbore svakako izađu, objašnjava savetnik Vuka Draškovića, politički analitičar Predrag Simić.
SIMIĆ
Pojedini članovi vladajuće koalicije smatraju iako sam Plan Vlade Srbije nije naišao na neku, barem ne javnu podršku međunarodne zajednice, da je dosta onoga što on sadrži usvojeno i u planu Kontakt grupe, odnosno planu UNMIK koji će biti predmet razmatranja na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu i da su to dovoljne garancije Srbima da izađu na izbore.
RSE
Očigledno je da se ponavlja situacija s jeseni 2001. kada je takođe postojala dilema u Beogradu oko toga da li bi Srbe trebalo pozvati da na izbore izađu ili ne, jer tada visoki predstavnik Ujedinjenih nacija za Kosovo Hans Hakerup nije prihvatio nijedan amandman za Kosovo ali je kasnije posredstvom pregovora na relaciji Čović-Hakerup i Koštunica-Anan došlo do sporazuma i građani srpske nacionalnosti su uz podršku Beograda izašli na izbore. Predrag Simić očekuje da će se nešto slično desiti i ovog puta i naglašava:
SIMIĆ
U svakom slučaju mislim da ne postoje razlike u pogledu cilja. Dakle, postoje samo na nivou taktike i shvatanja kako do njega doći.
RSE
Evropska unija je pozvala Srbe da na izbore izađu, ali posle oprečnih stavova koji stižu iz Beograda, među političkim predstavnicima kosovskih Srba došlo je do izvesne zbunjenosti. To potvrđuje i Dragiša Krstović, šef koalicije Povratak. On ističe da će stav Srba o izlasku na izbore zavisiti od zvaničnog Beograda, ali Dragiša Krstović precizira:
KRSTOVIĆ
Ali pod zvaničnim Beogradom podrazumevam i Vladu, i predsednika Republike Srbije, na kraju krajeva i Savet ministara državne zajednice, pa i političke stranke na kraju.
RSE
Savetnik za pitanja Kosova u Demokratskoj stranci Branko Radujko ocenjuje da je stav Vlade o tome da se na izbore ne ide najnejasniji jer se time stvara utisak, smatra Radujko, da tema Kosmeta više ne zanima Vladu u Beogradu. Ipak Radujko, funkcioner Demokratske stranke i sam konstatuje:
RADUJKO
Koliko međunarodna zajednica zaista nije spremna da makar razmatra, ne usvoji, nego razmatra plan koji je predložio Beograd, sada se postavlja pitanje na šta je uopšte bilo ko spreman. I to sada u potpunosti bi ličilo na ignorisanje uloge Beograda u ovom procesu, što bi pojednostavljeno značilo najavu potpunog opredeljenja ka isključivanju Beograda, odnosno ka verovatno nezavisnosti Kosova, ili nečem vrlo sličnom.
RSE
Da li to znači da je Demokratska stranka bliža u ovom trenutku stavu Koštunice da ne bi trebalo izlaziti na izbore pod bilo kakvim uslovima nije sasvim jasno. Na naše direktno pitanje šta bi predsedniku Demokratske stranke i predsedniku Srbije Borisu Tadiću savetovao, da pozove Srbe na izbore ili na bojkot, savetnik za Kosovo iz Demokratske stranke Branko Radujko nije direktno odgovorio, rekavši da će se oko toga u vrhu vlasti tek voditi ozbiljna polemika. U savakom slučaju ovakav stav donekle demantuje neke spekulacije koje su se već pojavile u štampi o tome da je Tadić navodno bliži Draškovićevom stavu da Srbe svakako treba ohrabriti da na izbore izađu. Dakle, tema hoće li vlast u Srbiji postići konsenzus po pitanju izlaska ili bojkota kosovskih izbora, za sada ostaje bez dobrog zaključka.
XS
SM
MD
LG