Dostupni linkovi

Izlazak Srba na izbore ne može se uslovljavati planom Beograda


Poruka da Kosovo ima svoj Plan za decentralizaciju vlasti, dolazi nakon izjave zvanicnika u Beogradu da UNMIK i kosovske institucije pocnu pregovore o Planu vlade Srbije, koji podrazumeva teritorijalnu autonomiju za kosovske Srbe, kao uslov za izlazak Srba na izbore. Portparol UNMIKa, Djordji Kakuk kaze za Radio Slobodna Evropa da je decentralizacija lokalno kosovsko pitanje: “UNMIK i privremene institucije imaju svoj plan za decentralizaciju, koji ce se razmatrati na visem nivou, mi imamo nas plan i pitanje decentralizacije je lokalno pitanje”, kaze Djordji Kakuk. On dodaje da se ponuda za razgovore o Planu vlade Srbije tek treba razmotriti.

Prema recima Mimoze Kusari, portparola vlade Kosova, predlog Beograda je neprihvatljiv za kosovsku vladu: “To je potpuno neprihvatljivo za kosovske institucije. Kabinet premijera smatra da takva uslovljavanja nemaju osnovu jer vec postoji Radna grupa na Kosovu, koja je medjunarodno priznata, a koja se bavi pitanjem reforme lokalne uprave. U radu te grupe ucestvuju i predstavnici srpske zajednice, koji mogu da iznose svoje ideje”, kaze Kusari.

U medjuvremenu srpska zajednica je u Beogradu naisla na oprecne stavove povodom pitanja ucestvovanja na izborima. Premijer Srbije Vojislav Kostunica je ocenio da ne postoje uslovi za izlazak srpske zajednice na izbore dok je sef diplomatije drzavne zajednice Vuk Draskovic pozvao Srbe da na njima ucestvuju. Portparol UNMIKa Kakuk kaze da je u interesu srpske zajednice da bude deo institucija: “Vidi se da Beograd nema jasan stav o izborima, ali nas stav jeste da je od sustinskog znacaja da kosovski Srbi budu deo politickog procesa na Kosovu”, kaze Kakuk.

Prema recima Kusari kosovski Srbi treba da odustanu od politike uslovljavanja: “Veoma je znacajno za srpsku zajednicu da ucestvuje. Srbi ce tada imati mogucnost da ucestvuju u radu institucija na demokratski nacin i da predlazu promene za koje smatraju da su za njih bitne, ali u institucijama, a ne uslovljavanjima i pretnjama”, kaze Kusari, isticuci da UNMIK ne treba da pristane na takva uslovljanja Beograda.

Upitan dali institucije mogu funkcionisati i bez predstavnika srpske zajednice, portparol UNMIKa Djordji Kakuk odgovara: “Naravno da institucije mogu funkcionisati. Ali ukoliko zelimo da izgradimo multietnicko drustvo kosovski Srbi treba da ucestvuju u radu institucija, a to je u njihovom interesu”, kaze Kakuk.
XS
SM
MD
LG