Dostupni linkovi

Ekstradicija Bobija Fišera u SCG - strogo državna stvar


RSE
Slavni šahista Bobi Fišer, između pet zemalja koje su mu za deportaciju ponudile japanske vlasti izabrao je Srbiju i Crnu Goru. Ovu informaciju, između ostalog, potvrdio je i predsednik Šahovskog saveza Srbije i Crne Gore Božidar Ivanović. Bobija Fišera, inače, američke vlasti traže jer je svojevremeno prekršio sankcije Ujedinjenih nacija protiv Savezne Republike Jugoslavije, igrajući na Svetom Stefanu protiv Borisa Spaskog. Bila je to repriza verovatno najčuvenijeg meča u šahovskoj istoriji iz Rejkjavika 1972, kada je u to vreme mladi velemajstor iz Njujorka porazio šampiona Sovjetskog Saveza i do tada vodećeg igrača sveta Spaskog. Sudar dvojice najboljih igrača u to vreme dobio je i neslućene političke dimenzije zbog hladnog rata između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza koji je bio na vrhuncu. Reprizu ovog spektakla dve decenije kasnije organizovao je Jezdimir Vasiljević, jedan od Miloševićevih finansijskih oligarha, a Fišer je za taj meč inkasirao više od tri miliona dolara.

Povodom najava da bi Fišer mogao biti deportovan u Srbiju i Crnu Goru, pomoćnik ministra inostranih poslova Ognjen Pribićević kaže da je u pitanju ozbiljna stvar oko koje država mora zauzeti stav.
PRIBIĆEVIĆ
To je strogo državna stvar, tu ja mogu ništa da vam kažem. Znači tu mora prosto da postoji neki stav oko toga, a ne znam da li je on oformljen i ne mogu vam ništa reći oko toga u ovom trenutku.
RSE
Recite načelno koliko je ta ideja uopšte realna da čovek traži da bude prebačen u Srbiju i Crnu Goru? Na diplomatskom nivou koliko je to neizvodljivo?
PRIBIĆEVIĆ
Mislim da to nije neizvodljivo, ali zavisi od puno stvari.
RSE
Od čega?
PRBIĆEVIĆ
Ne mogu vam to reći nikako jer je to vrlo ozbiljna državna stvar. Što god bi vam rekao, ja ne mogu reći moj stav. Moramo oformiti stav na nivou SCG u vezi toga.
XS
SM
MD
LG