Dostupni linkovi

Tko je krio dokumenta od Blaškićeve obrane?


RSE
Kao i većina oporbenih političara u Hrvatskoj i profesor Ivo Banac, predsjednik Liberalne stranke i poznati profesor povijesti, smatra da je za drastičnu kaznu od 45 godina, koju je Blaškiću ranije izrekao Haški sud, nedvojbeno kriv državni vrh iz vremena predsjednika Franje Tuđmana, te politika njegove Hrvatske demokratske zajednice (HDZ):
BANAC
Sama činjenica da je postojao jedan sustav, dakle sistemski pristup zataškavanju sve one evidencije, svih dokaza koji ulaze u niz slučajeva kršenja običaja rata, ljudskih prava, zločina i tako dalje, govori da je to nešto što je dolazilo od samog vrha hrvatske države, preko svih onih koji su bili povezani sa tajnim službama, preko svih onih koji su bili odgovorni za uništavanje dokaza.
RSE
Komentator splitskog tjednika „Feral Tribune“, Marinko Čulić, drži pak da sadašnja vlast HDZ-a na čalu s premijerom Ivom Sanaderom ima nečistu savjest kada je u pitanju Blaškićev slučaj. No, to će se, kaže Čulić, posebno vidjeti u njihovoj spremnosti ili izbjegavanju da kazne odgovorne za prikrivanje dokumenata:
ČULIĆ
Odmah se naravno postavlja pitanje kako je do svega ovoga došlo, tko je kriv za to što je Blaškić praktički otjeran u Hag, bez dokumenata koji dokazuju, ne da je nedužan, mislim da on nije sasvim nedužan, nego da nije glavni krivac za zbivanja u srednjoj Bosni. Odmah su se oglasili svi kojih se to tiče, od Mesića i Račana koji između redaka povlače svoju zaslugu za to što je Blaškić na kraju došao do dokumenata koji bitno umanjuju njegovu krivicu, do Sanadera koji daje pomalo mutne izjave tipa da on ne zna za ikakve zakulisne raporte tajnih službi, što je stvarno deplasirano, jer o tome su napisani čitavi tomovi.
RSE
Profesor Ivo Banac, predsjednik Liberalne stranke, smatra pak da je znakovita šutnja onih koji su u vrijeme hrvatsko-bošnjačkog rata bili na važnim državnim funkcijama. Njih bi, kaže Banac, trebalo pitati zašto je Blaškić poslan u Hag bez dokumenata koji su odmah mogli olakšati njegov položaj:
BANAC
Vrlo je karakteristično, u trenutku kada je došla osuda Blaškiću, da imamo komentare niza javnih ličnosti, političkih lidera i tako dalje, a nitko ništa ne pita ljude koji su bili na odgovornim mjestima devedesetih godina i koji sigurno imaju nešto reći, ako hoće. Upravo zbog toga što je Hrvatska još i danas pod sumnjom da ne procesuira ratne zločine i da je njezino pravosuđe pristrano u pitanju ratnih zločina, nužno je da sve državne službe koje se bave zločinom kao takvim, poduzmu mjere da se uđe u trag onima koji su zadržavali evidenciju.
RSE
No Jozo Radoš, prvi ministar obrane u vrijeme mandata bivšeg premijera Ivice Račana, a danas saborski zastupnik i predsjednik Libre (Liberalnih demokrata), smatra da neće biti kažnjavanja onih koji su od Haga i Blaškića skrivali dokumente:
RADOŠ
U tom smislu se bojim da je vrijeme prošlo. Ako je bila neka mogućnost u tom smislu, onda se ona trebala iskoristiti u vrijeme dok je današnja opozicija bila na vlasti. No, mislim da od toga – i kada bi se taj proces pokrenuo – velike koristi ne bi bilo, jer to nije – koliko ja znam – zapisano ni u kakvim dokumentima, tako da bi to bilo dosta teško rekonstruirati. To se na neki način prepuštalo pojedincima koji su to vodili, bez nekakvih službenih dokumenata, pogotovo onih koji bi vodili prema onima koji su kreirali ukupnu politiku hrvatske države. Prema tome, mislim da na žalost danas, nakon toliko godina, već kasno, a i u to vrijeme je to bilo vrlo teško, gotovo iluzorno.
RSE
Radoš zaključuje da je prošla Vlada, u kojoj je on bio ministar obrane, učinila vrlo značajnu stvar poslavši u Hag sve tražene dokumente, jer će to olakšati utvrđivanje istine, ali i pomoći nekim drugim optuženicima koji tek čekaju suđenje.
XS
SM
MD
LG