Dostupni linkovi

Simulacija reformi?


RSE
''Strategija privatizacije podgoričkog Kombinata aluminijuma nije doživjela nikakvu suštinsku izmjenu'', rekao je Nebojša Medojević, izvršni direktor Grupe za promjene, komentarišući sadržaj ovog dokumenta koji je kasno sinoć, nakon višečasovnog zasijedanja, jednoglasno usvojila crnogorska Vlada. Predmet najvećeg sporenja je bila cijena električne energije. Socijaldemokrate su tražile da cijena struje bude 26 eura za megavat, što je kasnije određeno kao projekcija, a da potencijalni investitori mogu konkurisati i sa nižom cijenom. Vlada je prihvatila prijedlog SDP-a da se za fabrike prerade obezbijedi najmanje jedna traćina primarnog aluminijuma, pod berzanskim uslovima, uz zahtjev da se povoljnije rangira ponuđač koji kupi i aktivira prerađivačke kapacitete. Koncesijama za boksit kupac bi mogao da eksploatiše rudu boksita samo do količine potrebne podgoričkom Kombinatu. Nebojša Medojević smatra da sama činjenica da nakon tendera, Strategija predviđa direktne pregovore, sve stavke dokumenta čini podložnim promjenama.

''Ključna stvar je bila odvojiti naduvane i nikad provjerene dugove KAP-a od dalje sudbine Kombinata'', rekao je Medojević.
MEDOJEVIĆ
Sve to što je Vlada sinoć utvrdila nije nikakva garancija da će to biti krajnja ili donja granica ispod koje Vlada neće ići, jer čim otvorite pregovore - onda je sve predmet pregovora.
RSE
Vlada je inače usvojila zaključak da neće preispitivati ni jedan ugovor, ali da će svim nadležnim organima, ako budu zainteresovani, omogućiti uvid u dokumentaciju. Nebojša Medojević ne vjeruje u kapacitet državnih institucija koje bi, po njemu, trebalo da se bave ovim pitanjima.
MEDOJEVIĆ
Državni tužilac gospođa Medenica neće biti u stanju da otvori tu ''Pandorinu kutiju'' dugova i to što je Socijaldemokratska partija prihvatila da se državni tužilac bavi dugovima pokazuje samo da ona nije imala političke volje, ni hrabrosti, a vjerovatno ni interes da donese čvrstu političku odluku koja je mogla da zaustavi ovakav tender.
RSE
Da podsjetimo, nakon intervencije manjeg partnera u vladajućoj koaliciji Socijaldemokratske partije vladin Prijedlog strategije privatizacije KAP-a vraćen je na dvadesetodnevnu javnu raspravu. Na meti kritičara ovog dokumenta i predloženog modela privatizacije su, kao glavne i sporne tačke, isticani: preniska garantovana cijena električne energije, eksploatacija Rudnika boksita, odsustvo obaveza prema domaćim prerađivačkim kapacitetima i prije svega, nerealno visoki dugovi Kombinata koji su po nekim procjenama dostigli sumu od 324 miliona dolara, a koji su, navodno, naduvani ugovorima štetnim po Kombinat, a u korist najvećih povjerilaca KAP-a: podgoričke ''Vektre'', švajcarskog ''Glenkor''-a i britanske ''Standard banke''. Grupa za promjene je podnijela nekoliko krivičnih prijava protiv potpisnika tih, navodno, štetnih ugovora: Vojina Đukanovića, bivšeg ministra privrede, Miroslava Ivaniševića, bivšeg ministra finansija, a aktuelnog potpredsjednika Vlade i Mihaila Banjevića, predsjednika borda direktora Kombinata.

Među najaktivnijim kritičarima predložene strategije privatizacije u toku javne rasprave je bio i nekadašnji potpredsjednik Vlade Žarko Rakčević koji je isticao da bi se proces privatizacije KAP-a morao zaustaviti dok se ne utvrdi kako su nastali nerealno visoki dugovi KAP-a i da se ovako zamišljenom privatizacijom u narednih šest godina stavlja ''omča na vrat'' Elektroprivredi Crne Gore. Rakčević, međutim, danas nije želio da komentariše sinoć usvojen dokument, dok ne vidi zvanične zaključke Vlade.
Mihailo Banjević, predsjednik Borda direktora KAP-a je rekao da je stragegija napokon usvojena, a da su se u toku javne rasprave koja je, po njegovom mišljenju bila nepotrebna, mogli vidjeti žestoki napadi na firmu koja održava likvidnost, ekonomsku stabilnost i euro u Crnoj Gori.
BANJEVIĆ
Očekujem moćnog investitora, mada se plašim na isti način kao i ovo što je Konzulat, odnosno američka Vlada izdala saopštenje, da neka riješenja privatne strategije ne budu u funkciji istinskih strateških investitora, već nekih drugih investitora. Velika cijena električne energije koja se traži iz naših objektivnih ili subjektivnih razloga, može uticati na određenog partnera koji će kompletnu električnu energiju da uvozi, a to svakako neće biti zapadna kompanija.
RSE
Sinoćnjim zvaničnim saopštenjem američkog Konzulata, SAD su ocjenom da KAP-ova trenutna situacija nije održiva, te da je potrebno da što prije bude riješena, podržao je započet proces privatizacije Kombinata. Grupa za promjene izražava razočarenje i zabrinutost zbog takvog stava koji je, prema riječima Nebojše Medojevića, izvršnog direktora ove nevladine organizacije, poslužio rukovodstvu Socijaldemokratske partije da ''prelomi stvar''.
MEDOJEVIĆ
Možemo samo da konstatujemo da ovakvo ponašanje Konzulata SAD ide direktno u korist finansijskih kartela i finansijskih oligarhija koje su godinama izvlačile enormne profite iz Kombinata aluminijuma i koje su praktično ostavile preko tristo miliona dolara dugova.
RSE
Pisanim saopštenjem se oglasio i crnogorski Sindikat koji je, pruživši načelnu podršku usvojenoj strategiji, izrazio nezadovoljstvo planiranim socijalnim programom.
* * * * *
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić održao je press konferenciju povodom prve godišnjice od njegovog izbora na tu funkciju. On je govorio o unutrašnjim i spoljnopolitičkim perspektivama Crne Gore, aktivnostima Skupštine, te o ključnim ekonomskim temama. Kako je Krivokapić ocijenio postignuti dogovor u Vladi Crne Gore u vezi strategije privatizacije Kombinata aluminijuma Podgorica


RSE
Nakon javne rasprave o privatizaciji Kombinata aluminijuma, promjene i dopune strategije nakon usvajanja ključih primjedbi Socijaldemokratske partije od strane Vlade, gdje se ključna primjedba odnosi na cijenu struje i nakon što je Vlada prihvatila zaključak o obračunu obaveza države u vezi otpisa i onoga što će aktivno morati da izmiri, ne može se desiti da građani Crne Gore, nakon privatizacijie, budu dodatno zaduženi za preko 240 miliona dolara, saopštio je na press konferenciji predsjedni parlamenta i lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.
KRIVOKAPIĆ
Desilo se jedno potpuno preciziranje čitavog procesa. Oko reprograma dugova desio se zaključak Vlade, prvi na tu temu, gdje stoji, parafraziraću: ''Da je Vlada otvorena i da će staviti na uvid nadležnim državnim organima svu dokumentaciju vezanu za reprogram ugovora''. Kao što znate desile su se i neke krivične prijave. Desilo se i to da je državni tužilac obavezan da ono što u javnosti izaziva interesovanje i što je sporno u zakonitosti, a pogotovo tog iznosa, mora biti predmet njegovog tretiranja. Prema tome, to se više definitivno ne može desiti. Desiće se, naravno, tender. Desiće se i ponuđači. Desiće se i pregovori između ponuđača i povjerilaca i sve ono što čini institucionalnu garanciju da se to više ne bi trebalo desiti. Desiće se i konačno odluka o prodaji KAP-a, ali i to će biti pod svjetlom javnosti.
RSE
Na pitanje, da li vjeruje da državni organi na čelu sa državnim tužiocem imaju kapacitet i da istraže slučaj nastanka dugova KAP-a i reprograma dugova, Krivokapić je rekao da državnim organima treba dati šansu i da drugog puta nema.
KRIVOKAPIĆ
Drugi put uzrastanja institucija od toga ne postoji, odnosno njihovog poboljšavanja i usavršavanja, nego stalno potenciranje njihovih obaveza i stalno otvaranje onih slučajeva koji javnost interesuju i koje imaju opšti interes javnosti. Vi znate da je model oko bivših dugova po sadašnjem reprogramu koji mora pravnim putem biti stavljeni van snage, da pregovaraju sa povjeriocima. Taj model ima te svoje terete i konačni rezultat će vidjeti, da li je ono što mi želimo, a to je jasno rečeno kao stav SDP-a, da taj reprogram nije dobar, da taj reprogram nije vođen na način koji treba, da nije u skladu sa tadašnjim Zakonom o zaduživanju i davanju garancijia. Da li će organi to da urade, vjerujem, kao i u svim drugim slučajevima: imaju obavezu i treba im dati priliku da to i pokažu. Naravno, i moje i vaše mišljenje je samo mišljenje koje na kraju samo sud može da verifikuje.
* * * * *
Jednoglasno usvojenu strategiju privatizacije Kombinata opozicija ocjenjuje kao očekivanu. Oštro osuđujući socijaldemokrate predstavnici opozicije su izrazili nevjericu da su njihovi zahtjevi donijeli bilo kakve suštinske izmjene. Najveći problem je to što će posljedice ovakve odluke snositi generacije crnogorskih građana, smatraju opozicioni čelnici, jer nijesu ni očekivali da će državni tužilac Vesna Medenica reagovati u sporu oko reprograma dugova


RSE
Opozicija, prema riječima predsjednika Narodne stranke Predraga Popovića, nije imala iluziju da će Socijaldemokratska partija postupiti prema savjesti i moralu i zaustaviti ono što je u najmanju ruku problematično sa stanovišta države i njenih građana.
POPOVIĆ
Je li iko uopšte sumnjao da će taj interesni klan na vlasti u vidu DPS-SDP koalicije donijeti drugačiju odluku od one koju su donijeli. Oni su u suštini ovom vikom Socijaldemokratske partije, odnosno, navodno njihovim protivljenjem određenim stavkama iz tog ugovora, skrenuli pažnju javnosti upravo sa onih tema koje su njima najproblematičnije. Narodna stranka tu nikakvih iluzija nije imala. Sada mogu da kažem da bi se prije zemlja mogla ''okrenuti na drugu stranu'', nego što će Socijaldemokratska partija, bez obzira da li se radi o krilu koje predvodi Ranko Krivokapić ili Žarko Rakčević, uvijek ponašati onako kako to od njih bude zahtijevao njihov suštinski vođa.
RSE
U Libaralnom savezu su uvjereni da Socijaldemokratska partija uopšte nije ni uslovljavala Vladu. Portparol Helena Vučetić.
VUČETIĆ
Strategijom privatizacije KAP-a, ova vlast na najgori mogući način pokazuje što je simulacija reformi, odnosno privatizacija, odnosno klasična pljačka javnog bogatstva. Jasno je da će i SDP, kao njihov integralni dio, snositi istu odgovornost za enormnu materijalnu štetu koju će Crnoj Gori i njenim građanima donijeti ovakva privatizacija. Nije tačno da je SDP uslovio Vladu oko privatizacije KAP-a, niti da su njihovi ključni zahtjevi ispunjeni. Tačno je da zahtjeva nije ni bilo, jer je strategija ostala potpuno ista.
RSE
Slična je ocjena i visokog funkcionera Socijalističke narodne partije Momčila Vučetića.
VUČETIĆ
Oni su napravili određene kozmetičke ispravke i to je, po njima, bilo dovoljno da glasaju za strategiju privatizacije KAP-a, pri čemu su zaboravili jednu vrlo bitnu stvar da će sve to plaćati građani Crne Gore.
RSE
U reakciju Vesne Medenice, kojoj je odlukom Vlade ostavljeno da preispita ugovore o reprogramu dugova ako sama ocijeni da je to potrebno, niko ne vjeruje.
VUČETIĆ
Mislim da je funkcija državnog tužioca ovdje više dekorativna i čak protokolarna, da Crna Gora ima državnog tužioca koji u suštini ne radi ništa.
RSE
Potpredsjednik Srpske narodne stranke Goran Danilović.
DANILOVIĆ
Gospođa Vesna Medenica će reagovati u ovom slučaju taman kao što je reagovala i na privatizaciju ''Jugopetrol''-a i kao što reaguje i na sve druge stvari. To je izgovor članovima Vlade i Socijaldemokratske partije da prihvate ono što je ponudila Demokratska partija socijalista.
RSE
Vesna Medenica je, kaže potpredsjednik Narodne stranke Predrag Popović, tu da čuva njihovo na sumnjiv način stečeno bogatstvo, a ne da remeti njihov duševni i finansijski mir.
POPOVIĆ
Očekivati od Vesne Medenice da ona odradi svoj dio posla je taman što i očekivati od SDP-a da povuče bilo koji drugačiji potez koji je već urađen. Dugove tog njihovog vladanja će, na osnovu ovakvih njihovih odluka, snositi građani, a oni će uživati i baškariti se u svom bogatstvu koje su stekli zahvaljujući ovakvom vladanju. Niko ne može dobiti funkciju na tako značajnom mjestu, a da se miješa u svoj posao, pa tako i gospođa Vesna Medenica. Ona će, takođe, uživati u svojoj blagodeti čuvara tako stečenog bogatstva klana na vlasti.
RSE
Ni liberali ne vjeruju državnom tužiocu, posebno zato što je niko nije obavezao da ispita malverzacije vezane za KAP. Helena Vučetić tvrdi:
VUČETIĆ
Očigledno je da će Vlada izvršiti ono što je namjerila, odnosno prisiliti građane da bar dvadeset godina plaćaju skuplju struju i vraćaju preostale dugove KAP-a i to ''Vektri'' koju je iznjedrio upravo ovaj režim samo zarad ličnih dilova.
RSE
Goran Danilović poručuje funkcionerima Socijaldemokratske partije:
DANILOVIĆ
Da je u njihovim rukama sudbina građana Crne Gore i to onih koji će se tek roditi i svih nas koji ćemo morati u narednih dvadeset godina da plaćamo nečije dugove i hirove.
XS
SM
MD
LG