Dostupni linkovi

Smjena vlasti bez zakonske regulative


RSE
Prošlog tjedna je HDZ-ova Vlada smijenila starog i postavila novog čelnog čovjeka Državnog mirovinskog fonda i to usprkos protivljenju HDZ-ovih koalicijskih partnera – Hrvatske stranke umirovljenika. Ovoga tjedna na red je došao krunski dragulj među hrvatskim javnim poduzećima – državna naftna kompanija INA. Od petorice ljudi u upravi, poziciju je zadržao samo čelni čovjek, Tomislav Dragičević, a ostala četvorica su zamijenjeni. Nije im pomoglo ni to što je INA poslovala vrlo pozitivno, jer je Vlada bolje prihode INA-e pripisala u zasluge isključivo svom novom partneru i suvlasniku 25 posto INA-e, mađarskoj naftnoj kompaniji MOL. Takve smjene štete poslovanju fondova i javnih poduzeća, kaže za Radio Slobodna Evropa predsjednik antikorupcijske udruge Transparency International u Hrvatskoj Zorislav Antun Petrović
PETROVIĆ
Smjene dovode do nesigurnosti u funkcioniranju poduzeća, zbog toga što je osobama koje znaju odnosno pretpostavljaju da će ima mandat biti skraćen ukoliko dođe do smjene vlasti, teže planirati dugoročno, što je za razvoj bilo kojeg poduzeća, a posebice infrastrukturnih poduzeća nužno. Naime, teško je planirati razvoj poduzeća koja čine podlogu za bilo kakvu daljnju proizvodnu nadgradnju na kratke periode koji se u principu svode praktički na mandat pojedine političke opcije na vlasti.
RSE
Stranke dojučerašnje vladajuće koalicije unisono ove smjene nazivaju revanšizmom i uvođenjem političke podobnosti. HDZ Odgovara da ne radi ništa drugo nego ono što je Koalicija radila kada je ona došla na vlast i da ima pravo na čelnim mjestima u sustavu imati ljude koji će bez fige u džepu provoditi službenu politiku. Hrvatska stranka prava je prije dvije godine predstavila Prijedlog Zakona o prijenosu vlasti, podsjeća zastupnik HSP-a Tonči Tadić:
TADIĆ
Svaki onaj koji dolazi na mandat morao bi voditi računa o činjenici da je smjenjiv isključivo ministar, kabinet ministra, generalni direktor javnih poduzeća, članovi uprave, članovi nadzornih odbora, šefovi državnih agencija i njihovi zamjenici i pomoćnici, dok svi ostali ostaju na svom mjestu. No, cijeli taj postupak trebao bi se odviti u prvih sto dana vlasti.
RSE
Tadašnji HSP-ov Prijedlog nije naišao na potporu ni u tadašnjoj koalicijskoj vlasti, niti u oporbenom HDZ-u. Međutim, opće je poznato da je nešto drugačiji Zakon o prijenosu vlasti donesen, kako se onda mogu dešavati ovakve smjene? Tadić objašnjava u čemu je trik:
TADIĆ
Na žalost, mi smo sada u jednoj zaista apsurdnoj situaciji, a to je da Hrvatska konačno ima takozvani Zakon o primopredaji vlasti – to je ništa drugo nego Vladina kopija HSP-ovog Zakona i to loša kopija moram reći – ali da će se taj Zakon primjenjivati zapravo Transparency International od idućih izbora, dok se ova smjena vlasti sada zapravo odvija bez ikakve zakonske regulative, po osobnom nahođenju pojedinih ministara odnosno čelnika vlasti.
XS
SM
MD
LG